PÉNTEKTŐL JÖNNEK AZ ÚJ ÖTSZÁZASOK: A régiekkel október végéig fizethetünk
2019. január 30. írta: Cseri Pali

PÉNTEKTŐL JÖNNEK AZ ÚJ ÖTSZÁZASOK: A régiekkel október végéig fizethetünk

uj-500-1.jpg

Az új bankjegyek kibocsátása ezúttal is két lépcsőben történik. Először a kibocsátási rendelet kihirdetésével 2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik a megújított 500 forintos bankjegy, majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére. A következő hónapok legfontosabb feladata lesz a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépek, automaták alkalmassá tétele az új bankjegy kezelésére.

Az MNB ennek jegyében hívja fel minden parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy berendezéseik felkészítését mielőbb kezdjék meg annak érdekében, hogy a lakosság az új 500 forintos bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa majd az automatákat.

A felkészülési időszak lezárását követően, a kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től fizethetünk majd a megújított 500 forintos címlettel.

A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket! A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

A forint bankjegyeket érintő változásokról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).

 

Fotó: nmb

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8314598106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása