FAKIVÁGÁSOK UTÁN GYŐRBEN! Rendkívüli ülésen döntenek, Önnek jut-e levegő holnaptól
2019. július 28. írta: BoldiG

FAKIVÁGÁSOK UTÁN GYŐRBEN! Rendkívüli ülésen döntenek, Önnek jut-e levegő holnaptól

malomliget-gyor-fakivagas01.jpg

Tavaly a Malom liget fáinak kivágása előtt a Reflex Egyesület tett ki a fákra olyan feliratokat, amelyek a fa fafajára, korára, egészségi állapotára vonatkozó adatok mellett a fa eszmei értékét jelezte.

Az egyedenként eltérő, de minden esetben milliós összeget mutató értékek azonban nehezen érthetők. Hiszen olyan összegről beszélünk, ami nem a mi egyéni vagyonunk, hanem a közösség nehezen értelmezhető köztulajdona. És fa kivágásával sem érezzük bőrünkön a veszteséget, hacsak nem az alatt szoktunk pihenni a nyári hőségben.

Ezért közelítsük meg más oldalról a kérdést:

-          Egy átlagos ( kb 70 kg) ember éves oxigén felhasználása 250 kg.

-          Egy átlagos, ( 50 éves, 13-15 m magas) fa évente (a vegetációs időszakban) 50 kg oxigént „termel”

Innen jön az egyszerű kérdés: Ha kivágunk egy ilyen fát, akkor azt pótolni kell. Leginkább egy hasonló fával lehetne, de arra ugye 50 évet kell várni. Sokszor halljuk, hogy ültetnek helyette másikat. Ez azonban átverés, hiszen egy 3-4 éves fa a töredékét sem tudja előállítani a kivágott fa teljesítményének.

És ekkor kerülünk a következő döntés elé:

-          Vagy ültetünk legalább 30-40 fiatal fát az egy szem kivágott helyett ( Ezt teszik az erdészek)

-          Vagy eldöntjük, hogy ki lesz az az embertársunk, aki a fa kivágásának pillanatától kezdve  20 %-kal kevesebb oxigénhez jut?

És itt jönnek képbe a döntéshozók, aki úgy dönt, hogy kivágat egy egészséges fát, az vállalja a döntés ódiumát is. Vegyen ritkábban levegőt!

Ha pedig van annyira bátor, hogy nem egy, hanem 2 -3, esetleg 5 fa kivágására ad utasítást… Nos, akkor már nem is kell többet levegőt vennie... 

Hát nem egyszerű és bölcs megoldás?

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6614983336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása