PÖKHENDI VÁLASZ AMPUTÁLÁS-ÜGYBEN A PETZ ALADÁR FŐIGAZGATÓJÁTÓL! Vele is így bánnának?
2019. augusztus 17. írta: Smitt Róbert Író

PÖKHENDI VÁLASZ AMPUTÁLÁS-ÜGYBEN A PETZ ALADÁR FŐIGAZGATÓJÁTÓL! Vele is így bánnának?

amputacio.jpg

Már közhelyszámba megy, hogy “divat” Magyarországon a lábak amputálása, ha kell, hanem repülnek a végtagok. Sajnos más országokhoz képest sokkal több végtagot amputálnak.

Nemrég számoltunk be egy elképesztő esetről, mikor egy panaszos azért fordult az ombudsmanhoz, mert a győri kórházban arról tájékoztatták feleségét, hogy érszűkülete miatt hamarosan amputálni kell a lábát. A beteg nem nyugodott bele a kezelésbe, ezért felkereste a Városmajori Szív- és Érklinikát, ahol arról tájékoztatták, hogy egy Magyarországon már létező és gyakorlott technikával, az erek kitisztításával megmenthető a lába.

A beteg és panaszos a kilátástalan helyzetben felkereste a betegjogi képviselőt, a fővárosi és a megyei tisztifőorvost és az Emberi Erőforrások Minisztériumának Központi Ügyfélszolgálati Irodáját. Az EMMI az illetékes Kormányhivatalhoz irányította a beteget, akik visszairányították őt a győri kórház orvosához. A győri kórház főigazgatója a betegjogi képviselő fellépésére úgy foglalt állást, hogy az infúziós kezelés nem esik területi ellátási kötelezettség alá, az nem beutaló köteles, de nem tudják Győrben elvégezni. A beteg végül magán-egészségügyi ellátás keretében diabéteszes cipőt készíttetett, amelytől javult a lábának állapota.

A cikkünk után a panaszos portálunkat is megkereste az ügyben, ezek után úgy döntöttünk, a győri kórházhoz fordulunk a következő, a laikusokat foglalkoztató kérdésekkel:

  • Az ombudsmani vizsgálattal érintett eset kapcsán indítottak-e belső vizsgálatot, hogy miért nem történt tájékoztatás a beteg részére?
  • Milyen változtatásokat terveznek, illetve terveznek-e konkrétan hasonló esetekben a betegek tájékoztatása kapcsán?
  • Önök hogyan látják, miért nem evidens, hogy ne a végtag amputáció legyen a betegek egyetlen lehetősége?

Azt várná az ember, hogy egy ilyen eset után minimum azzal kezdi a kórház képviselője, hogy ugyan a protokoll szerint nem hibáztak, de elnézést kérnek, vagy legalább annyit, hogy megvizsgálják hogyan tudnának emberségesebbek lenni.

Ehhez képest érkezett egy meglehetősen pökhendi és kioktató válasz Dr. Tamás László János főigazgató főorvostól. 

Az intézményvezető kimért válaszában azt írta nekünk, hogy 

az Alapvető Jogok Biztosának jelentése a konkrét ügyben semmilyen vonatkozásban nem marasztalja el az intézményt. Illetve, hogy a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (gondolom, neves szakemberekből áll és befolyásos szervezet) véleményéből kiragadott egy mondat nem alkalmas a kórházat terhelő következtetések levonására. És mivel ebben a konkrét ügyben nem történt mulasztás a kórház dolgozói részéről, semmilyen információt nem ad ki az intézmény. A betegek tájékoztatása meg a törvénynek megfelelően történik.

Ehhez képest kiemeljük az ombudsman vizsgálatának idevonatkozó következtetését:

A győri kórház orvosa tehát dönthetett a konzervatív kezelés mellett, de a beteget ebben az esetben is joga van tudni az invazív kezelésről, illetve arról, hogy az orvosi diagnózissal kapcsolatban másodvéleményt kérhet egy másik orvostól.

Az ombudsman a fentiek alapján megállapította, hogy mivel a beteg nem kapott megfelelő tájékoztatást, így nem tudott a lehető legrövidebb időn belül választani az elérhető terápiák közül, ezért sérült az egészségügyi önrendelkezési joga.

Ráadásul azt írja Dr. Tamás László János, hogy a döntés az orvos kompetenciája, ő ezt megteheti, igaz is.

Megértem, hogy az igazgató védi a mundér becsületét, ez a dolga, de most akkor tényleg ki hibázott? Mert hogy valaki megtette, az biztos, különben nem kerekedett volna ki a fentebb már felvázolt morbid történet. Vagy tényleg rendben van, hogy valakinek levágják a lábát, mert éppen a szabály szerint úgy járunk el, hiába lenne lehetőség megmenteni a lábát? 

A főigazgató leveléből egyébként csak egy hiányzott, még akkor is, ha a fennálló szabályok szerint cselekedtek, és az az empátia.

 

 A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5515013502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása