TE DÖNTESZ OKTÓBERBEN GYŐRBEN A PÜSPÖKERDŐRŐL: Borkai féle gigaprojekt, vagy közjóléti erdő
2019. szeptember 12. írta: BoldiG

TE DÖNTESZ OKTÓBERBEN GYŐRBEN A PÜSPÖKERDŐRŐL: Borkai féle gigaprojekt, vagy közjóléti erdő

szalloda-giga-sunfun-hu.jpg

kép: illusztráció / sunfun.hu

Először a röviden a történetéről.

Eredetileg a győri püspökség tulajdona volt, innen fedezték a tűzifa szükségletüket. Abban az időben az erdőben több tó is volt, amikben tok halakat neveltek a húsuk és az ikra (kaviár) miatt. A tavakat csatornák kötötték össze a folyóval. Az erdő őshonos  tölgy – kőris kemény lomb, illetve vegyesen fűz – fehér és szürkenyár állomány.

1944-46 között  - a front idején és az utána következő 1-2 évben - teljesen letarolták, mert ez az erdő volt az egyetlen közeli tűzifa forrás. 

Az államosítást követően a győri erdészet kezelésébe került. A nyár – fűz erdők újra kihajtottak, a tölgyesek helyére nemesnyár erdőket telepítettek. A terület ebben az időben ártér volt. A Duna áradásai során legalább évente egyszer teljesen víz alá került a terület.

puspokerdos-googlemaps.jpg

A nyolcvanas évek elején az erdőt átvágva új medret építenek a Dunának.  Ezt részben az árvízvédelemmel indokolták. Ugyanis az eredeti, hatalmas patkót leíró folyószakasz nagyon nehezen védhető.  A másik indok a győri evezős sport részére egy egyenes folyószakasz kellett, hogy versenyeket tudjanak rendezni. (forrás: Régi Győr)

Ekkor gyakorlatilag kettévágták, amelyet követően az erdő egy nagyobb,(kb. 110 ha) északi és egy kisebb (kb. 90 ha) déli részre szakadt.

A mai napig gazdasági erdő (azaz elsődleges funkciója a fakitermelés), ugyanakkor az erdőgazdaság szerencsére, gyakorlatilag jóléti erdőként üzemeltette. A fakitermeléseket a lehető legtovább késleltette és mindkét területen rétet, piknikező helyet, játszóteret és erdei tornapályát létesített.

Sajnos az 50-es években ültetett nemesnyár és kisarjadzott megújuló hazai nyár erdők mostanra elérték a természetes életciklusuk végét (65-80 év). Az elmúlt 15 évben elkezdődött a rendkívül idős és már beteg nyárfák letermelése. Ez a folyamat még kb. 5 évig fog tartani.  Az erdőgazdaság kiváló szakmai munkát végezve helyükre tölgy-kőris erdőket telepít. Ezek általában normál esetben lassabban növekednek, de ezen a kiváló termőhelyen mégis meglepően gyorsan. Az első (10-15 éves) telepítések mostanra már fiatal erdők lettek.

A Püspökerdő jelentősége

Leginkább a debreceni Nagyerdővel lehet összemérni! Egy 130-150 ezer lakosú város egyetlen, nagyobb területen összefüggő erdőt alkotó területe, amely a belvárosból akár gyalog is megközelíthető kb. 20 perc alatt. Hasonló méretű erdő egyben, legközelebb Győrszentiván (kb. 8 km) és Győrújbarát (kb. 15 km) környékén található. Ráadásul a győrszentiváni erdő  katonai gyakorló terület és lőtér volt. Oda helyismeret nélkül még ma sem biztonságos betévedni.

A Püspökerdő elhelyezkedése is fontos. Éppen az uralkodó szélirány ( ÉNY) útjába esik, így az onnan érkező levegő az erdőn áthaladva felfrissül, megtisztul. Meggyőződésem, hogy a Püspökerdő nélkül a város több fokkal melegebb lenne és sokkal kisebb lenne a páratartalom is.

Ugyanakkor lényegi eltérés az említett debreceni erdőtől, hogy amíg az kifejezetten jóléti funkciót tölt be (közjóléti erdő a besorolása) és egy hatalmas parkerdő sok-sok látnivalóval (tó, kisvasút, stb.) addig a Püspökerdő a mai napig fatermelő funkcióval bíró gazdasági erdő. Azaz a rendszerváltás óta egyetlen városvezetőnek sem jutott eszébe, hogy ebből az erdőből jóléti erdő, park legyen a város lakóinak örömére. 

Az északi  terület tulajdonképpen az egyetem szomszédságában kezdődik. Természetes pihenő tere az egyetemistáknak. De gyakorlatilag a város minden részéről folyamatosan jönnek a kirándulók.  A Duna töltésén kialakított aszfaltozott kerékpárút pedig szerves részévé tette a nagyon népszerű szigetközi kerékpár útnak amely az európai kerékpárút hálózat része.

A közelmúlt eseményei:

2015-ben Borkai a közelgő EYOF ( 2017) miatt az északi területből ki akart venni kb. 30 ha erdőt, hogy a helyén  kajak pályát építsenek. A terv ellen a Reflex és az Arrabona Városvédő Egyesület, a pártok közül az LMP kezd el tiltakozni. 

puspokerdos-2015marc26.jpg

Az LMP 2015 júliusában a Györkőc Fesztivál idején gyakorlatilag lezárta az erdőbe vezető töltést és visszafordította ( látszólag) az erdőbe igyekvőket azzal, hogy megkezdődik az erdő kivágása. Azon a hétvégén 450 petíciós aláírást gyűjtöttünk össze.

Alig egy hónappal később Borkai bejelentette, hogy a győri polgárok akaratát figyelembe veszi és a kajak pálya megépítéséről lemond.

Mi az aktuális probléma?

Az EYOF után Borkai ismét a Püspökerdőbe álmodott egy giga projektet. Ezúttal a déli terület lett az áldozat. Sajnos ezt a tervet sem a civilek, sem az LMP nem vette észre időben. 

KIVETT TERÜLET

A képen bejelölt kb. 24 ha területet az állam kivette az erdőgazdaság  kezeléséből és átadta Győr önkormányzatának.

De ettől még maradhatna erdő. Az erdőtörvény szerint csak akkor szüntethető meg egy erdő, ha helyette azonos nagyságú területen új erdő létesül.  Éppen ezért Győr területeket vásárolt Győrszentiván és Vámosszabadi területén és azokat átadta az erdészetnek.

Így most már törvényesen is megteheti, hogy ezt a területet kivonja az erdőgazdálkodás alól és ott bármilyen más tevékenységet folytathat. Pl építhet egy hatalmas szállodát.

A kivonás is lezajlott. Így ez a terület, annak ellenére, hogy jelenleg erdő borítja, már nem minősül erdőnek és a város kezelésébe tartozik.

Hogy milyen terület ez?

Az első olyan területek közé tartozik, ahol az erdészet kivágta a nyárfákat, majd tölgy-kőris erdőt létesített . Az erdészet egyik legszebb erdősítése. Mára  8-10 m magas sűrű fiatal erdő. Rendkívüli értéket képvisel. Ha ezt az erdőt kivágják, akkor óriási kár éri a várost!

Mit tehet ezzel a területtel Borkai? Egyrészt építhet rá egy giga szállodát, ha talál befektetőt. De annak sincs akadálya, hogy kiparcellázzák és értékesítik. A Püspök erdő közepén ezek a telkek biztosan extra magas áron kelnek majd el. 

Elsőre mi ezt nézzük ki a jelenlegi városvezetésből, ez a valószínűbb forgatókönyv. 

Mi a teendő?

  1.     Sürgősen el kell érni, hogy a teljes Püspökerdőt közjóléti erdőnek minősítsék.
  2.     A városnak – együttműködve az erdészettel – parkerdővé kell alakítania a területet.
  3.     A kivágásra, beépítésre szánt 24 ha fiatal erdőt mindenképpen meg kell védeni és vissza kell adni az erdészet kezelésébe.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3315068908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása