Győrben is emlékezzünk hőseinkre, akik a nemzet ügyét előbbre helyezték, mint az életüket. 
2019. október 06. írta: BoldiG

Győrben is emlékezzünk hőseinkre, akik a nemzet ügyét előbbre helyezték, mint az életüket. 

aradi-vertanuk-napja.jpg

Áldozatuk, bár jogtalan és igazságtalan ítélet következménye volt, korántsem értelmetlen. A ’48–’49-es forradalom és szabadságharc vívmányait többé nem lehetett eltörölni. A világ pedig ráébredt: a magyar szabadság hősei az európai nemzetek szabadságáért, függetlenségéért adták életük. Ráébredtek arra, hogy a kegyetlen, abszolutista Habsburg elnyomás évei a felvilágosult 19. században meg vannak számlálva. És rájöttek arra is: a magyarok utolsó csepp vérükig küzdeni fognak a méltóságért.

Mindannyian jól ismerjük a 13 aradi vértanú nevét, és az első felelős kormány miniszterelnökét, Batthyány Lajost, akit szintén október 6-án, Pesten végeztek ki, de tanulságképpen álljanak itt a nevek:

Török Ignác szívrohamot kapott, mielőtt a hóhér végezhetett volna vele. 

Lőpor és golyó általi halál:

12 katona állt fel velük szemben töltött fegyverrel, parancsnokuk kardjával intett és a lövések eldördültek. 

Kötél általi halál:

Tizenhat honvédtisztet végeztek ki Aradon 1849 augusztusa és 1850 februárja között. De az önkényuralom bosszúja ennél is kegyetlenebb volt. A teljhatalommal felruházott Haynau és pribékjei haditörvényszéki ítélettel legalább 120 végeztek ki. A törvénytelenül legyilkoltak száma ennek sokszorosa volt. Másfélezer embert bebörtönöztek. Az osztrák hadseregbe erőszakkal besoroztak négyezer tisztet és 50 ezer honvédot. Száműzetésbe kényszerítették Kossuthot és a függetlenségért küzdők színe-javát. Magyarországot hosszú évekre az alávetettek, a szolgalelkűek, a cenzúrától fuldoklók és a besúgók országává tették.

Arad mindannyiunk számára emlékkő, amit nem elég könnyekkel és szép szavakkal öntözni. Építeni kell rá. Erős, büszke, a jogaiért kiálló, az önkényt nem tűrő, a hatalmaskodókkal szembeszálló nemzetet. Olyan magyar városokat, amelyek kiállnak az érdekeikért. Civil kurázsit, amely honvéd hőseink bátorságából táplálkozik.

Soha ne engedjünk a 48-ből! Soha ne feledjük a megtorlást és az elnyomást! Éppen a szűk, sötét, kilátástalan évekből merítsünk erőt Magyarország megújítására. Merjünk nagyot álmodni, és nagyot is cselekedni! Tegyük élhetővé, otthonossá szűkebb pátriánkat, és soha többé ne hódoljunk be az önkényuraknak!

170 év telt el az aradi vérengzés óta, de nem kell bibliai ősatyának lenni ahhoz, hogy emlékezzünk rá. Mindenki meghallhatja a szabadságharcosok hangját, aki komolyan veszi nemzetünk múltját.

Ma már mindannyian tudjuk, hogy a szabadságharc mártírjainak elítélése és kivégzése szembement a magyar alkotmánnyal. Egy meg nem koronázott, jog szerint itt hatalommal nem rendelkező uralkodó és vérszomjas fővezérének túlkapása volt. Ha nem hívják be az oroszokat, esélyük sem lett volna törvényt ülni a jogaikat és országukat védő magyarok felett. De még maga az orosz cár is megdöbbent a császáriak kirívó kegyetlenségén. Az európai közvélemény felháborodása miatt Haynaunak végül visszavonulót kellett fújnia.

Vérrel és vassal írták 1849 krónikájának lapjait. Sok ilyen év következett még a történelmünkben. A „magyar Golgota”, ahogy Kossuth nevezte Aradot, megsokszorozódott. Számos háborúnak és polgárháborúnak, megszállásnak, diktatúrának kellett eltelnie, amíg kivívtuk a szabadságot, a függetlenséget, és esélyt kaptunk a jólétre.

Jó lenne úgy emlékezni október hatodikára, hogy a fájdalmat, viszontagságot végleg magunk mögött hagytuk. A múltat nem megváltoztatni, átírni vagy eltörölni kell, hanem tenni arról, hogy ne ismétlődjön meg.

Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza!

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9915201126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása