Kicsiknek és nagyoknak,  programok az ország 320 kiállítóhelyén, használd ki, hogy ma van a Múzeumok Éjszakája.
2017. június 24. írta: BoldiG

Kicsiknek és nagyoknak,  programok az ország 320 kiállítóhelyén, használd ki, hogy ma van a Múzeumok Éjszakája.

muzeumok-ejszakaja.jpg

Ne feledd, sok helyre féláron is eljuthatsz!

Győrben 3 helyszínen lesznek programok mai napon.

Részletes programokért kattints a linkekre!

Filo-Pont Győr (Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület)

Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum

Szent László Látogatóközpont

Ha szeretnél egy kicsit utazgatni is, országszerte mintegy 320 múzeum, könyvtár, levéltár, közművelődési és más intézmény várja ma a látogatókat különleges programokkal a 15. Múzeumok éjszakáján; a fesztivál idei kiemelt témája az értékőrzés, fővárosa pedig Debrecen.

Debrecenben látható lesz Bocskai István Bukarestben őrzött jogara a Déri Múzeumban, mellette pedig bemutatják Báthori István jogarát is. A tulajdonossal kötött megegyezésnek köszönhetően ezen a hétvégén ismét megtekinthető a Munkácsy-trilógia, míg a Szépművészeti Múzeum szombatra Rodin Csókját kölcsönzi a Modemnek. A reformáció 500 éves évfordulóján számos programmal készül a református egyház, és a múzeumi negyed intézményei mellett a Református Kollégium, a Nagytemplom, a Városháza és a Kölcsey Központ is bekapcsolódik a Múzeumok éjszakájába Debrecenben.

Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum "túlvilági" sétát indít, továbbá régészeti helyszíneléssel, rendhagyó tárlatvezetésekkel, koncertekkel, tangóórával várja a látogatókat.

A Magyar Nemzeti Galéria új szemszögből mutatja meg kiállításait és műkincseit. Az est témáját Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, melyben a nap során négy alkalommal tartanak meditációs órát, a gótikus szárnyasoltárok között pedig "gótikus chill-out zone-t" alakítanak ki. A Néprajzi Múzeum a jelenleg futó lábbeli-kiállításra fűzi fel kínálatát, az Országos Széchényi Könyvtár programjának középpontjában pedig Arany János áll.

Az Iparművészeti Múzeum Üllői úti főépülete a felújítás előtt utoljára vesz részt az eseménysorozatban, az óbudai Vasarely Múzeum ellenben éppen a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az átfogó rekonstrukció után. A Szentivánéji álom világát elevenítik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum programjai, melyek között lesznek nyomozójátékok, középkori forgatag, vártörténeti séták és borkóstoló is.

A látogatók is belebújhatnak a Ludwig Múzeum teraszán felépített tévéinstallációba, de a közönséget exkluzív tárlatvezetés, egy ritka David Lynch-dokumentumfilm, dj szett, szitaműhely, homlokzati fényfestés és biciklis városnézés is várja.

A Fiumei Úti Sírkertben a felújított Apponyi-hintót mutatják be, amelyet a világ legnagyobb gyászhintói között tartanak számon. A temetőben tematikus séták indulnak, sötétedéskor a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató felfedezettjei adnak koncertet, miközben a sírkert mauzóleumait fényfestéssel díszítik.

A Hadtörténeti Múzeum a Fegyvertörténeti Látványraktár megnyitásával várja a látogatókat, a Petőfi Irodalmi Múzeum programjában többek között koncertek, slam poetry, különleges tárlatvezetések és Toldi szabaduló szoba szerepel.

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban többek között megtudható, mitől különleges a thai fagylalt, a Magyar Képzőművészeti Egyetem jótékonysági árverést hirdetett, és bejárásokat tart az Andrássy úti főépületben csakúgy, mint az Epreskertben.

Az MTVA Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhelyére érkezők a kiállított tárgyak és fotók segítségével 1881-től napjainkig kapnak betekintést a magyar audiovizuális kultúra világába.

A Terror Háza Múzeum rendhagyó történelemórákat tart, a Műszaki és Közlekedési Múzeum gyűjteményeiben jövőtervezésen és különleges fizikaórákon lehet részt venni, expedíciós rejtélyszoba várja a felfedező kedvűeket a Magyar Természettudományi Múzeumban, és megnyílik a Keleti pályaudvar személykocsiműhelye is.

A székesfehérvári Csók István Képtárban Aba-Novák Vilmos festményeiből nyílik kiállítás. Gyulán illat-kalandtúrára, Békéscsabán felnőtteknek szóló pajzán népmesékre, Orosházán tűzugrásra, Szarvason csillaglesre hívják a közönséget.

Veszprémben tatárjárás korabeli érmékből nyílik tárlat, Balatonfüreden mozgásszínház várja az érdeklődőket, Pápán pedig átadják a felújított református ótemplomot. A vizsolyi biblia első kiadásának egyik példánya is látható lesz az egri Dobó István Vármúzeumban. Szegeden papucsos felvonulást rendeznek, Szentesen a fény régészetéről, Makón Erzsébet királynéról nyílik kiállítás.

A bányászati és az üvegipari hagyományokat is felidézik Salgótarjánban, ahol bányamanó képzést és autóbuszos üvegmúzeumi látogatást szerveznek. A Zalaegerszegi Törvényszéken valóságalapú perszimulációt tartanak, Nagykanizsán pedig kizárólag a Múzeumok éjszakáján lehet megtekinteni az egykori kanizsai várvédő, Thúry György pallosát.

A természet védelmére, értékeire, Lillafüred és környéke látnivalóira összpontosít a miskolci Herman Ottó Múzeum, amely múzeumpedagógiai programokkal, éjszakai fáklyás eseményekkel készül, míg Szombathelyen a fény és a fotózás, Nyíregyházán pedig a nő és az érzékiség lesz a központi téma.

A Múzeumok éjszakája szervezői idén két pályázatot is hirdettek: az intézmények A nap műtárgya kiírásra jelentkezhettek, a Be a múzeumba pályázatra pedig a látogatók küldhettek be fotókat; a legtöbb szavazatot kapott darabból kiállítási tárgy lesz szombaton.

Budapesten a programsorozat rendezvényei idén is egységes karszalaggal látogathatók, amely nemcsak a csatakozott intézményekbe való belépésre és a programokon való részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai és ez elektromos kisautó körjáratok is.

A látogatók már elektromos autóval is közlekedhetnek, melyet a GreenGo jóvoltából féláron, regisztrációs díj fizetése nélkül használhatnak. A BKV múzeumi körjáratai hét vonalon közlekednek, és kedvezményes áron lehet negyedéves bérletet váltani a BKK MOL BUBI használatához.

A MÁV több nagyvárosba 50 százalékos kedvezményt biztosít a vonatjegyek árából.

A Múzeumok éjszakájának teljes kínálata a www.muzej.hu honlapon érhető el.

MTI/Boldogulj

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr812617457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása