Győri Legendák Napja és X. Győri Rotary Fröccsnapok
2017. szeptember 28. írta: Cseri Pál

Győri Legendák Napja és X. Győri Rotary Fröccsnapok

borszoda.jpg

Időpont: 2014. július 18-20.

Győr, Széchenyi tér

A Rotary Fröccsnapok rövid története:

Nagyságrendben 10 éve született meg a Győri Rotary Clubban, hogy méltó képen éves rendszerességgel emléket kellene állítani a híres győri feltalálónak Jedlik Ányosnak.

Dr Horváth József ügyvéd elgondolása nyerte el a club tetszését, nevezetesen az, hogy szervezzünk jótékonysági fröccskínálást és a befolyt összeget ajánljuk fel a Kazinczy Szép Magyar Beszéd Verseny határainkon túlról érkező magyar ajkú diákok utazási, stb.. költségeinek fedezésére.

Az első fröccs kínálás a Hotel Konferencia dísztermében történt meg ahol Horváth dr bejelentette, hogy szóvédjegy oltalom alá helyezte a „Fröccs Városa” szóösszetételt.

Az évek során Győr Városával szorosan együttműködve minden évben megjelent a Club egy-egy nagyobb fesztiválhoz kapcsolódva kis fröccskínáló faházával. Történt ez hol egy Terményáldáshoz kapcsolódva, hol egyéb rendezvénnyel együttesen. Több éven keresztül önálló Fröccsfesztivállá fejlődött a rendezvény.

Ez évben másodszor, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata felvetésére a Győri Legendák Napját kiegészítve, azzal egyidejűleg kerül megrendezésre immáron X. alkalommal a Győri Rotary Fröccsnapok, a győri Rotary Club és a Győri Művészeti és Fesztiválközpont közös szervezésében.

A támogatandó cél nem változik: a bevételből a Szép Magyar Beszéd versenyt támogatja valamennyi résztvevő Rotary Club, és egyéb civil szervezet.

Résztvevők: a Győri , a Győrújbaráti, a Rába, a Veszprémi, a Komáromi, és a MosonmagyaróváriRotary Club, a Somlói Borlovagok, és a hagyományosan közreműködő Kazinczys diákok a zsíros kenyérrel

2013 óta a Vaskakas Ünnepi Játékok helyett egy új tematikájú fesztivál kerül megrendezésre, melynek célja a vaskakas legendán kívül a többi győri legenda felelevenítése. A Győrhöz kapcsolódó történetek sorában nagyon fontos helye van a „szódavíz és a fröccs feltalálásának” is, így nem véletlen, hogy a Győri Legendák és a Fröccsnapok egy közös nyári hétvégére került. Sok izgalmas és különleges program eleveníti fel a régi történeteket, hogy ezeken keresztül bemutassuk városunk történelmét, szép helyszíneit az idelátogatóknak, de minden bizonnyal számos újdonságot tartogat a fesztivál a győri lakosoknak is.

A látogatók naponta több alkalommal betekinthetnek majd a múltba a Győri Nemzeti Színház stúdiósainak rövid, humoros színi jelenetei segítségével.  Ugyanezeket a történeteket szakavatott idegenvezetéssel is meghallgathatják, sőt, a Győri Városi Levéltár kiállításán korabeli dokumentumok segítségével az igaz történetek nyomába is eredhetnek.

Ismét látogatható lesz a város régi börtöne, ahol bűnről és büntetésről szól majd az előadás, benne a lőcsei fehérasszony és a győri vár elestének történetével.

Egy újabb kutatás részleteivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők dr. Lanczendorfer Zsuzsanna előadásai során: egy bűnügyi történet részletei bontakoznak majd ki, mely szorosan kötődik Jedlik Ányoshoz is, és a szájhagyomány nyomán legendává vált, sőt ponyvaként is megjelent, valamint a Győr környéki, állatokhoz és növényekhez kapcsolódó legendákról mesél az érdeklődőknek.

A délelőtti előadások a gyerekeket szórakoztatják az Apátúrház előtti kis színpadon. A játszóházi foglalkozások a győri legendákról szólnak majd, sőt, a téren felépülő játszótér nagyméretű játékai is szorosan kapcsolódnak a témához, hiszen többek között lehet majd vízi pisztollyal szódásüvegre célozni, sőt elkészül a gyerekek közös kakasdombja is, főleg, ha mindenki segít…

A három nap során sok-sok zenei program várja a közönséget. A számos amatőr együttes mellett színpadra lép Korpás Éva és zenekara, a Váczi Eszter Group, a Group ’n’ Swing Gájer Bálinttal, a Balázs Elemér Group és Szőke Nikolett, a Kiele Swing Cats és a Hot Jazz Band.

A részletes programot ide kattintva tekinthetik meg.

 

Címlapfotó: kocsma.blog.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9712909858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása