RENGETEG EMBERNEK MÉGIS FIZETNIE KELL A KÉMÉNYELLENŐRZÉS UTÁN: Győr sem kivétel
2019. november 27. írta: Smitt Róbert Író

RENGETEG EMBERNEK MÉGIS FIZETNIE KELL A KÉMÉNYELLENŐRZÉS UTÁN: Győr sem kivétel

kemenysepru.jpg

Nem ússza meg a kéményellenőrzés megrendelését, aki egyéni vállalkozó lesz, márpedig ha bármit is cserélni kell, több százezer forint alatt nehéz megúszni az átalakítást.

Félmillió forintos váratlan kiadással lepték meg a kéményseprők – ezzel a panasszal fordult hozzánk olvasónk, Erika. Éveken keresztül nem jártak a házában ellenőrzésen, idén viszont megnézték a kazánt, és kimondták az ítéletet, cserélni kell. Ez pedig nem olcsó, főleg úgy nem, hogy az egésszel el akartak készülni november végéig, amikor már nem lehet megúszni, hogy az ember bekapcsolja a fűtést.

Mint kiderült, egészen egyszerű okból kellett megcsináltatnia az ellenőrzést, és így vállalni a pluszköltséget: időközben egyéni vállalkozó lett.

Amikor a történet bekerült egy zárt, szakmai Facebook-csoportba, villámgyorsan érkeztek a reakciók: sokakkal megtörtént hasonló eset. Akár úgy is, hogy az egyik szomszéd megússza a kazáncserét, a másik, egyetlen házzal arrébb, nem.

Ebben egyébként a legkisebb meglepetés sincs, legalábbis akkor, ha az ember évek óta olvassa a kéményseprés szabályait. Nyilván a legtöbben nem követik napi szinten a szabályozás részleteit, így aztán hirtelen szembesülnek egy jókora kiadással.

A probléma alapja egyszerű: 2016-ban, majd 2017-ben is átírták a kéményseprésről szóló törvényt. Akkor vezették azt be, hogy a családi házakban ingyenesen nézik át a kéményeket – igaz, csakis akkor, ha a tulajdonos a két felajánlott időpont közül valamelyikben ráér –, és azt is, hogy a családi házakban nem kötelező rendszeresen ellenőrizni a füstelvezetést, csakis akkor nézik meg, ha a tulajdonos ezt külön megrendeli.

Igen ám, de a vállalkozások székhelyeire nem vonatkozik ez a szabály. Ez már sok kisvállalkozás tulajdonosát is kellemetlen helyzetbe hozta, akik a saját lakcímükre jegyeztették be a cégük székhelyét. Rajtuk kívül pedig ott van a nagyjából 530 ezer egyéni vállalkozó, akiknek a lakcímük szinte kivétel nélkül egyben a vállalkozás székhelyének is számít.

A teljes cikket ide kattintva olvashatod.

Fotó: mti

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9515327980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása