Mindenhol jó, de legjobb nem itthon? Már nem csak Ausztriába, Szlovákiába is tízezrével mennek át dolgozni a magyarok
2018. január 08. írta: Cseri Pali

Mindenhol jó, de legjobb nem itthon? Már nem csak Ausztriába, Szlovákiába is tízezrével mennek át dolgozni a magyarok

mno.jpg

Több,mint hetvenezer magyar jár át a határon túlra napi rendszerességgel dolgozni, harmaduk Győr-Moson-Sopron megyéből ingázik.

A Győr-Moson-Sopron megyében élők 12 százalékának nem Magyarországon van a munkahelye – írta meg a G7. A portál a KSH mikrocenzusát szemlézte, ebből pedig kiderült:  2016-ban a nyugati megyéből 25 ezer ember járt át napi szinten a határ osztrák vagy szlovák oldalára dolgozni.

Nem is csoda, hogy a Győr-Moson-Sopron megyeiek kapják az országban a második legmagasabb fizetéseket, aminél jobban csak a budapestiek keresnek. Az egyik legalacsonyabb, 1,5 százalékos munkanélküliséget is ebben a megyében mérték.

Az adatokból az is kiderül: míg 2011-ben az egész országból csak 27 ezren ingáztak a magyarországi lakás és a külföldi munkahelyük között napi szinten, 2016-ra ez a szám 72 ezerre nőtt. Az összes ingázó harmada Győr-Moson-Sopron megyében lakik. De a második legtöbb ingázót adó megye is nyugat-dunántúli: Vas megyéből 7500-an mennek át naponta Ausztriába. A lista harmadik helyén Budapest áll, igaz, a közel kétmillió budapestiből naponta alig ötezren járnak át a határon túlra dolgozni. A legkevesebb ingázót Nógrád megyében találták, ott mindössze 861 ember él, aki a határ szlovák oldalán talált volna munkát.

Az új osztrák kormány épp a múlt héten döntött úgy: az Ausztriában járulékokat fizetőt magyarok és más kelet-európaiak kevesebb pénzt kapnak családtámogatásként, mint osztrák kollégáik, ha a gyerekük nem él Ausztriában. A külföldre utalt családi pótlék tekintetében a magyarok vezetik a listát, összesen 38 895 magyar kiskorú után fizetett Ausztria. Azt pedig már mi is bemutattuk, hogy a belső migráció is nagy a nyugati határnál: az ország szegényebb részeiből tömegesen költöznek át az emberek oda, hogy elvégezzék a munkákat, amiket az Ausztriában vagy Szlovákiában dolgozók már nem vállalnának.

(hvg)

Címlapfotó: mno.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2213559113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása