Miért ellenségek a fák Győrben? Vagy csupán nincsenek szakemberek, ezért egyszerűbb kivágni a Malomligetben is ?
2018. január 29. írta: Cseri Pali

Miért ellenségek a fák Győrben? Vagy csupán nincsenek szakemberek, ezért egyszerűbb kivágni a Malomligetben is ?

fa1.jpg

Egy régebben “fával foglalkozó” szakembertől kaptuk az alábbi levelet:

Mostanában ismét meglódult a Győr-Szol fakitermelő brigádja és serényen vágják ki városunk korosabb fáit. Persze mindig ott az indok: A fák betegek voltak, veszélyesek. Az ágaik ráeshetnek járókelőkre, gépkocsikra, aztán máris ott a baj. Van ebben igazság persze! Tényleg vannak öreg, beteg fák. De a mészárlás helyén maradt fatuskókat szemlélve az is látszik, hogy sok esetben egészséges fák is a láncfűrészes gyilkosok áldozataivá válnak!

Ennyi előkészítés, ráhangolást követően nem csoda, ha környezetükért jobban aggódó győri polgárok közösségi oldalain futótűzként terjedt a riadalom: A Malom liget fáira rikító színű jelek kerültek. Aztán munkások is érkeztek, akik kivágtak néhány bokrot. És az érdeklődőknek azt mondták, hogy hétfőn (azaz január 29-én) jönnek ismét. Most már a megjelölt fákat fogják kivágni.  

fa2_1.jpg

Na. ez a hír aztán komoly felháborodáshoz vezetett!

Ez ösztönzött arra, hogy a helyszínen tájékozódjak. Eredeti szakmám erdész, valami szakmai tudás még most is rejtőzik a tarsolyomban. Annyi biztosan, hogy meg tudjam állapítani, milyen állapotban vannak a megjelölt fák?

A bejárás eredménye: A parkban kb. 90 db korosabb fa van. Ebből 30-35 db-ot jelöltek meg. Egyenként jártam végig őket. Véleményem szerint egy fa van, amit valóban ideje kivágni. Beteg, szárad ki, veszélyes.  A többi megjelölt fa is beteg vagy sérült!  De ezeket a fák szakszerűen gondozva még hosszú ideig élhetnek. 20-30 évig még biztosan! Persze figyelni, rendszeresen gondozni kell(-ene) őket. Enélkül 5-10 éves távlatban el fognak pusztulni és veszélyesek lehetnek a park látogatóira!

fa3.jpg

Vajon a városvezetés a drágább, nehezebb, de humánusabb megoldást választja? A fák gondozását, életben tartását és közben, párhuzamosan új, fiatal fák telepítését? Hogy amikor majd tényleg életük végére érnek az öregek, addigra már szép 10-20 éves fák álljanak mellettük.

Vagy az egyszerűbb, olcsóbb és gonoszabb megoldást? Most kivágják a beteg fákat. Aztán ültetnek a helyükre fiatal csemetéket. Ezekkel nem lesz semmi dolguk a kertészeknek 20-30 évig, az bizonyos. Probléma megoldva! Olcsón, gyorsan, hosszútávra.

fa4.jpg

Ja hogy akkor nem lesz árnyék? Meg zöld lomb? Kevesebb lesz az oxigén és több a por? Ugyan……

De ne találgassunk! Estére tudni fogjuk a választ! Én mindenesetre bízok a szakemberek tudásában, emberségében. Jó lenne azt látni, hogy a fák gyógyításával töltik a következő napokat!

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4513612729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása