AMIKOR BE KELL TÖRNÖD! Nagyon aktuális Győrben is, ráadásul még hálásak is lesznek érte!
2018. május 08. írta: BoldiG

AMIKOR BE KELL TÖRNÖD! Nagyon aktuális Győrben is, ráadásul még hálásak is lesznek érte!

szelvedo-betort-bumm-sk.jpg

Noha mégcsak május eleje van, az évszakhoz képest szokatlanul melegebb volt a hőmérséklet az utóbbi napokban. Mit lehet tenni, ha gyereket vagy kutyát látunk egy kocsiba zárva a hőségben? Az utóbbi napokban sajnos még autóban felejtett gyermekről is szóltak a híradások. Aggódhatunk a felelősségre vonás miatt, ha betörjük a kocsi ablaküvegét?

Alighogy beköszöntött a jó idő, máris autóból kellett menteni a tűző napon, a járműben hagyott állatot.

Április 29-én a Facebook-oldalán tették közzé a  Hortobágyi Madárkórház dolgozói, hogy egy parkoló autóból mentettek ki egy haldokló kutyát. Mire valaki észrevette szerencsétlen ebet, már nagyon rosszul volt: a hősokktól már összehányta az autó belsejét. Mikor rátaláltak, már csak magatehetetlenül feküdt, valószínűleg perceken belül el is pusztult volna, ha a Madárkórház dolgozói be nem törik a kocsi ablaküvegét és ki nem szabadítják.

“Állapota aggasztóan válságos volt. A hősokktól elvesztette az eszméletét, nem reagált semmilyen ingerre. Pár pillanatra a légzése is megállt, pupillái kitágultak... Azt hittük, elveszítettük... Majd újra vett levegőt... Fellélegeztünk... Mintegy két óra hossza után elkezdett pislogni, de még mindig nem tudott megmozdulni”- írták. Másnap közzétettek egy képet róla, amely alá azt írták, a kutyus még gyenge, de lábra állt.

Nagy port kavart tavaly a hír, hogy rendőrök mentek egy anya után egy fóti bevásárlóközpontban, miután a nő a napra parkolt kocsiban hagyta alvó gyermekét, ő pedig a kisebbik gyerekkel vásárolni indult. Szerencséje volt, és nem végződött tragédiával a történet, nem úgy, mint 2015 nyarán, amikor a szlovákiai Nyitrán felejtettek a kocsiban egy kétéves gyereket, és mire járókelők észrevették, már késő volt: a kislány meghalt.

Ne késlekedj, cselekedj!

Ha valamelyik autóban bezárva látsz akár gyereket, akár kutyát, azonnal hívjuk a 112-t. Megpróbálhatjuk a jármű tulajdonosát is megtalálni, de az élet védelme az elsődleges.

Ha az autóban hagyott gyermek, állat mentése érdekében azonnali, késedelmet nem tűrő intézkedésre van szükség, akkor azt bármilyen módon meg lehet tenni. Adott esetben akár a gépjármű valamely üvegének a betörésével is elhárítható a veszély.

Bár minden eset egyedi, az ablaküveg betörésénél a Btk. 15. §-ában felsorolt büntethetőséget kizáró okok közül a Btk. 23. §-ában megfogalmazott végszükség lép fel:

“Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett”

Ha sikerült kivenni a kocsiból a gyereket vagy kutyát, azonnal helyezzük hűvös, árnyékos helyre az orvosi segítség megérkezéséig. Érdemes nedves ruhával hűteni a testét, legyezgetni.

(penzcentrum alapján)

címlap: bumm.sk

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1813900432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása