SOFŐRÖK GATYÁBAN - Kit zavar, ha a győri buszsofőrök rövid gatyában vezetnek?
2019. július 18. írta: Rát Mátyás

SOFŐRÖK GATYÁBAN - Kit zavar, ha a győri buszsofőrök rövid gatyában vezetnek?

soforgatya.jpgHőségriadó elrendelése esetén fokozott figyelmet kell fordítani a hőség okozta egészségkárosodások megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkák esetén. A munkahelyünk egyes helyiségeiben egész idő alatt olyan hőmérsékletnek kell lennie, amelytől – munkától és fizikai megterheléstől függően – senki nem lesz rosszul, tehát a szervezet számára megfelelő.

A tapasztalat általában az, hogy Győrben a legtöbb munkahelyen sikerül a fentiek szerint eljárni. Vannak speciális munkakörök, amelyekben viszont kicsit körülményesebb ennek kivitelezése, noha a munkáltató deklaráltan törekszik erre. Évről-évre visszatérő téma a győri helyi járatokat vezető sofőrök helyzete. Mi, utasok, nagyon jól tudjuk, hogy milyen pokoli hőség van ezeken a buszokon az utastérben. Az ablakokat vagy el lehet húzni, vagy nem, ha igen, abban sincs túl sok köszönet, mert a régi Ikarusokat kivéve mindegyiken apró ablakok vannak, amelyeken át a huzat csak bizonyos sebesség felett ér valamit, egyébként nem sokat. Az ember ilyenkor ragad, a koszos buszoktól csak méginkább, penetráns emberszag terjeng, mindenki izzad, mindenki ingerült.

Azonban talán a legfontosabb szereplőkről, a sofőrökről alig esik szó. Pedig ha felszállunk egy buszra, akkor szeretnénk azt hinni, hogy a körülményekhez képest biztonságban fogunk utazni, amit alapvetően a sofőrnek kell biztosítania.

Őket folyamatos napfény éri, a fülkék nem túl tágasak, nagyon sok buszban nincs klíma nekik sem, nemhogy az utasoknak, és ők csak egy ablakot tudnak csak elhúzni. Látszólag folyamatosan mennek, a Révai utcában egész nap éri a buszokat a napsütés, forró a levegő, és a némelyik buszba szerelt játék-ventilátor sem tűnik megoldásnak. Utas szemmel is látható, hogy ők komoly megpróbáltatásnak vannak kivéve a hőmérséklet szempontjából, és akkor a győri forgalomról még nem is beszéltünk, az folyamatos figyelmet igényel, komoly szellemi megterhelés a hatalmas járművek irányítása mellett. Hozzá kell tennünk azt is, hogy nem csak kánikula esetén van a fülkéjükben szaharai hőség, hanem már akkor is, amikor kint csak 23-26 fok van.

A győri helyi járatok többségén tehát sem utas-, sem pedig sofőrklíma nincs. Így olcsóbb volt a járműbeszerzés. Amelyeken van, azok közül több nem működik. Talán keveseknek esett le eddig a tantusz, hogy az utazóközönség és a sofőrök szenvedik meg a közlekedési vállalat „költségracionalizálását”.

A győri helyi járatok sofőrjei egy közel egy négyzetméteres, zárt, gyéren szellőző, folyamatos és közvetlen napfénynek kitett fülkében irányítják a több tonnás buszokat. Talán arra gondolnak a kedves utasok, hogy a városban található két nagyobb végállomáson szusszanhatnak egyet a sofőrök. Sajnos el keserítsem Önöket (persze inkább a sofőrök lesznek ingerültebbek ettől),mindegyiket folyamatos éri a napsütés, ami azt eredményezi, hogy a járművek belső tere már a délelőtti órákban megközelíti a 30 fokot, a sofőrfülke pedig ennél jóval melegebb. Ezek a körülmények semmiképpen nem mondhatók ideálisnak.

A győri sofőröknek formaruha viselését (kék vagy fehér ing, sötét hosszúnadrág) írja elő a munkáltató, és ahhoz ragaszkodik mindaddig, amíg a harmadfokú hőségriasztás nem lép érvénybe, akkortól engedélyezi a rövidnadrág viselését. A harmadfokú hőségriasztás a nyári időszak viszonylag rövid szakaszában fordul elő, a sofőrök fülkéi és a buszok utasterei viszont jóval több alkalommal forrósodnak túl. Mindenki számára ismerős az érzés, amikor folyamatos hőségben kell dolgozni: csökken a teljesítőképesség, a koncentráció, tompulnak az érzékek és a reflexek. Márpedig ezekre fokozottan szükség van akkor, amikor városi forgalomban közlekedik valaki, pláne, ha utasok ülnek mögötte, és egy több tonnás járművet irányít. Az illetékeseknek kellene felismerniük a kockázatait annak, hogy a klímaberendezés nélküli helyi járatok sofőrjei milyen körülmények között kénytelen naponta emberek százait szállítani! A rövidnadrág ilyen esetben nem luxus, hanem a körülmények okozta kockázatok enyhítésének eszköze.

Vajon ez aláásná az ÉNYKK megítélését?

 

A hőségriadóról

Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztás elsődlegesen az egészségügyi ellátó rendszer felkészítését szolgálja a várhatóan megnövekedő feladatokra. Mindezek mellett pedig kiemelt fontosságú a lakosság időbeni tájékoztatása, és a védekezésre vonatkozó tanácsokkal való ellátása. Az első fokú hőségriasztás akkor lép életbe, amikor 1 napig a napi középhőmérséklet eléri vagy meghaladja a +25°C-ot. A másodfokú esetében az előrejelzés szerint a középhőmérséklet várhatóan legalább 3 egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a +25°C-ot. Végül pedig a legmagasabb, a harmadfok akkor lép életbe, ha várhatóan legalább 3 egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a +27°C-ot. A magas napi átlaghőmérséklet olyan környezet-egészségügyi kockázatot jelent a lakosság számára, amely indokolja az egészségügyi ellátó rendszer, az önkormányzatok figyelmeztetését és a lakosság hőhullám alatti rendszeres tájékoztatását.

Hőségriadó elrendelése esetén fokozott figyelmet kell fordítani a hőség okozta egészségkárosodások megelőzésére, különösen a szabadtéren, tűző napon végzett fizikai munkák esetén. A munkahelyünk egyes helyiségeiben egész idő alatt olyan hőmérsékletnek kell lennie, amelytől – munkától és fizikai megterheléstől függően – senki nem lesz rosszul, tehát a szervezet számára megfelelő. A munkáltatónak kötelessége alapesetben igény szerint, de legalább fél óránként védőitalt biztosítania, mely vagy 14-16°C-os ivóvíz, vagy 14-16°C-os ízesített, alkoholmentes ital. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak – kb. 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat. A verejtékezéssel elvesztett ásványi anyagokat a munkaközi szünetekben és a pihenőidő alatt kisebb étkezésekkel javasolt pótolni. A munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók. 24 °C felett óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell biztosítani a munkavállalók számára.

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6814969300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása