Egy csúnya betonvályú a győri Duna-parton, de legalább díjat kapott
2017. szeptember 16. írta: Cseri Pál

Egy csúnya betonvályú a győri Duna-parton, de legalább díjat kapott

 sehol_egy_pad.jpg

Neked tetszik?  

Szerintem olyan, mint egy betonvályú! Ide sok fa kellene és füves part, ahol le lehet ülni egy padra, vagy akár csak a fűbe heveredni.  Mennyivel szebb lenne!

A kérdés és a válasz a győri Duna parton hangzott el augusztus 20-án délután egy, a sétányon andalgó fiatal pár szájából.  Magam is ott ücsörögtem a kevés pad egyikén és próbáltam barátkozni a sok betonnal, kővel. Nem sok sikerrel!  

Kétségtelen, azon a hétvégén sokan korzóztak a Mosoni-Duna és a Rába partjába vájt, lebetonozott széles sétányon.  A babakocsival érkezők, valamint a magas sarkú cipőben tipegő hölgyek biztosan pozitívan értékelték, hogy kényelmesen, akadálymentesen tudnak a víz közelében sétálni egyet.

betonkorzo.jpg

Nekem hiányoztak a fák, a zöld fű, az árnyék, a természet. A betonba szorított folyómeder  mesterséges,  barátságtalan! A fiatalok által kimondott hasonlat horrorisztikus folytatása már pörgött is, mint egy film, a szemem előtt:

Egy óriási betonvályú partján vagyok. A  víz lassan sűrűbbé válik, a szaga is gyanús …és egyszer csak tömény  moslék érkezik a mederbe.. A belváros szűk utcáiból pedig óriási, koszos malacok trappolnak a partra és boldogan csámcsogják a mennyei étket!

Na jó, ez tényleg túlzás! Ne legyünk elfogultak! Biztosan sokaknak tetszik a mű! Hiszen kb. egy hete volt hír, hogy a Solvex Kft „Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációja” projektje Lampl Hugó-díjat kapott! Egy emlékplakettet  is avattak, a Szent István téren, az ágyúknál.

emlektabla.jpg

Kétségtelen, hogy a felújításra szükség volt. A meder alján csörgedező kevés víz, a meder és a part elhanyagolt állapota valóban szükségessé tette a munkát. Ez a mintegy 6 milliárd Ft talán nem kidobott pénz volt!

Aki nem idegenkedik a sok betontól és nem hiányolja a zöld lombokat, árnyékot és a bársonyos füvet, annak biztosan tetszik is.  Nem vagyunk egyformák.

szeles_betonozott_parti_sav_kevesebb_zold.jpg

Azt azért sajnálom, hogy ebből a tenger pénzből sem futotta elegendő padra, hulladékgyűjtőre, és ami a legfontosabb, rendszeresen járőröző közterület- felügyelőkre!  Persze értem én, kevés a létszám, azok meg csak gyűjtögessék a pénzt a parkoló bünticédulák osztogatásával. Ha a Duna, Rába- partra küldik járőrözni őket, abból nem lesz bevétel!  Pedig kellene az őrzés. Ugyanis egyre több a szemét és ami már veszélyes, a törött üveg a parton! A belvárosban mulatozó, kellően illuminált fiatalok kedvenc szórakozása lett levonulni erre a beton sétányra, hogy ott folytassák a kocsmákban megkezdett ivászatot. És az üres flakonok, üvegek tömegével landolnak a vízben, vagy a betonozott parton. Nincs senki, aki figyelmeztesse őket a rendre. Vagy aki eltakarítaná a szemetet utánuk.



írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2312869494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása