Gucci öltönyös faültetés Győrben
2017. november 24. írta: Cseri Pali

Gucci öltönyös faültetés Győrben

bokai.jpg

„Aki fát ültet, az valóban a jövőt építi" – jelentette ki Borkai Zsolt szerdán az Aranypart II-n. Győr polgármestere sajtótájékoztató keretében három alpolgármesterével és a 16 egyéni önkormányzati körzet képviselőjével közösen lapátot ragadott, majd a holtágnál, az út mellé jelképesen elültetett 16  amerikai kőrist.

Hozzátette, hogy minden fakivágástól óvakodnak, de van helyzet – például a balesetveszély, az öregedés – amikor  egy fa, bármekkora érték is, menthetetlen.

A most kezdődő kampányban több mint nyolcszáz facsemetét és több mint ezer cserjét ültetnek el. Városrészenként: Nádorváros-Jancsifalu 80, Bácsa-Sárás 42, a belváros 35, Győrszentiván 70, Ménfőcsanak 91, Marcalváros I. és Marcalváros II. 36, Adyváros 55, Révfalu 18, Szabadhegy-Kismegyer 90, Újváros-Sziget-Pinnyéd 53, Gyárváros-Likócs 48, Gyirmót tíz csemetével lesz gazdagabb.

A sajtótájékoztatón beszámoltak róla, hogy négy helyszínen is "kiserdők" születnek azzal, egy helyre nagy számban ültetnek fákat. Idén az aranyparti holtághoz száz, a bácsai, úgynevezett koronás körforgalomhoz ötven  fa jut, míg jövőre Marcalváros I. kerül sorra, ahol a 821-es főút és a Mónus Illés utca találkozásához telepítenek, illetve Nádorvárosban a Szentlélek templom melletti terület erdősülhet. Az alpolgármester megemlítette, hogy a korábbi évekhez képest nagyobb, 18-20 cm törzskörméretű csemeték kerülnek a földbe. Tervezik  egy  faátültető gép bérlését, amellyel nagyobb, ám valamiért rossz helyen lévő fák is megmenthetők lesznek.

A belvárosban és lakóutcákban kisebb lombterjedelmű, alacsonyabbra növő fajtákat, többségében gömbmeggyet, gömb- vagy oszlopos juhart, gömbakácot és gömbkőrist ültetnek. A parkok a terebélyesebbre növő, nem formára nevelt fáknak adnak otthont -írja a kisalfold.hu

A dolog csupán annyiban érdekes- leszámítva, hogy eddig inkább csak gyepálták a fákat-, hogy az amerikai kőris Amerikában őshonos, invazív jellegű faj. Elegyfa, gyorsan nő, vannak hasznai is (nem szeretik az európai kártevők), de hát ő csak egy "migráns “ nálunk, aki kiszorítja az őshonos fákat.

 

Címlapfotó: kisalföld.hu

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2713364713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása