Vajon milyen lehet a közszolgák élete Győrben?
2017. december 14. írta: BoldiG

Vajon milyen lehet a közszolgák élete Győrben?

polg_hiv.jpg

Annak idején a 70-es évek derekán, csak az lehetett közalkalmazott, aki belépett a pártba. Mit gondolnak Kedves olvasóink, ma lehet közalkalmazott egy ellenzéki párt tagja?

Ebben a drámaian átpolitizált helyzetben nem lennék állami alkalmazott, semmilyen hivatali, vagy önkormányzati dolgozó, mert bizony kemény súlyokat kell cipelniük.

Egyrészt, ahogy ismerőseinktől halljuk, Győrben is rengeteg pluszmunkát végeznek, erre persze mondhatja a többi polgár, a versenyszférában is így van. Maga a polgárokkal kapcsolatos szakmai munka megoldható valahogy, még akkor is, ha ezen a területen is munkaerőhiány van.

Én azonban elsősorban arra gondolok, hogy finoman fogalmazva az ideológiai ránehezedés ezeket a dolgozókat sokkal jobban veszélyezteti. Most, hogy lassan ráfordulunk majd a választási hajrára, jöhet megint  a feketeleves számukra.

Az a helyzet biztosan nem fordul elő most, hogy a neki nem tetsző cikkek miatt leszól a polgármester a helyi újságba, hogy álljon meg a menet, erről nem írhattok, vagy nem úgy. Esetleg mégis?

És a sajtómunkások még csak nem is állami alkalmazottak. Bár azt is lehet mondani, hogy most már aligha lesz ilyen, amikor minden újság a miniszterelnöknek hegedül. De meg merjük kockáztatni, kevesen vannak a helyi lapoknál olyan újságírók, akik nem értenek egyet ezzel a szellemiséggel, és kibeszélnek, vagy kikacsintanak onnan. Mint a kommunista rendszerben: meg kell újra tanulnunk a sorok között olvasni.

Egy ilyen közegben, mit tehet az állami alkalmazott, amikor előfordulhat, hogy azt is figyeli valaki, mit oszt meg a Facebookon. Jó, mondjuk ma már ez az üzleti szférában is elfogadott, sőt vannak külön erről is szóló céges etikai kódexek, de akkor is „ledarálhatja” az embert rendesen.

Még az is lehet, hogy kötelező elmennie bizonyos rendezvényekre, amelyek hivatalosan nem pártpolitikai események, de számon tartják, akiknek ez a dolguk, hogy ki van ott és ki nincs. Persze ez is csak puszta feltételezés.

És ilyenkor mit tegyen az ember, ez a fogós kérdés. Aki egyetért a regnáló hatalommal, annak ezzel semmi dolga. Aki pedig más véleményem van, úgy tesz mintha oké lenne minden. Vagy nem, és aggódik mikor jön el a kirúgás ideje.

Ráadásul azt hallani, hogy  egyes vezetők kiválasztásánál fontosabb a politikai lojalitás, mint az alkalmasság. Az lényeg, hogy az épp regnáló hatalom meg tudja hívni a pártkatonákat a rendezvényeire és az éppen aktuális avatásra, mert tőlük remél támogatást. A szakmai és emberi szempontok pedig háttérbe szorulnak.

A kép illusztráció.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7513500549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása