Egy ternészetvédő, aki szembeszállt az Audival, és börtönbe is csukták
2017. december 15. írta: Cseri Pali

Egy ternészetvédő, aki szembeszállt az Audival, és börtönbe is csukták

natura_2000index.jpg

A Magyar Helsinki bizottság egy kampányban mutatja be néhány ügyfelét, akik nem hagyták annyiban, hogy az állam korlátozza a jogaikat.

Zsák Ferenc egy debreceni természetvédő egyesületnek volt az vezetője. 2011-ben megtudta, hogy az Audi egy Natura2000-es területen tervezi bővíteni a győri autógyárát. Az építkezéshez környezetvédelmi engedély kellett, annak a kiadása ellen pedig a Zsák által vezetett civil szervezet keresetet nyújtott be, mondván, hogy azon a területen nem lehetne ilyen környezetkárosító projektet végrehajtani.

Az Audi ugyanakkor Zsák szerint felajánlott egy kétszázmillió forintos kompenzációt az általa vezetett egyesületnek akkor, ha eláll a fellebbezéstől, vagyis a projekt zöld utat kap. Zsák ebbe belement, szerinte a pénzt egy hasonló nagyságú természetvédelmi terület kialakítására költötték volna. A szerződés aláírása és a fellebbezés visszavonása után azonban a cég büntetőfeljelentést tett Zsák ellen, a férfit pedig vesztegetés miatt lecsukták.

A természetvédő négy hónapot töltött előzetes letartóztatásban, ezalatt lefogyott, sőt, rühes lett.

Később kiderült, hogy az állam a titkosszolgálatokat is bevette azért, hogy lebuktassa, telefonját lehallgatták, a nyomozóknak pedig végig tudomása volt arról, hogy a multinacionális cég milyen ajánlattal fogja megkeresni Zsákot, megvárták, míg aláírja, majd lecsaptak rá.

Zsák Ferenc és az ügyvédje szerint a férfira úgy tukmálták rá az egyezséget, a pénzt pedig soha sem tudta volna a saját javára fordítani, így semmilyen bűncselekményt nem követett el. Zsákot a bíróság 2015-ben elsőfokon három év börtönre ítélte, majd másodfokon két év felfüggesztettre. Azóta már kiderült, hogy a rendőrség teljesen feleslegesen dugta börtönbe, emiatt kártérítést is fizettek neki, az ügye pedig a Strasbourgi Bíróságon folytatódik tovább. A multicég végül egy petákot sem fizetett Zsák természetvédő szervezetének, Zsákék szerint a tárgyalás során kiderült, hogy soha nem is akartak.

Forrás: (444)

 

A kép illusztráció

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3513501689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása