2017: Borkai fontos harci területe az Aranypart II
2017. december 30. írta: Cseri Pali

2017: Borkai fontos harci területe az Aranypart II

diofa_erdo_1.jpg

A várost szerető győri polgárok már kora tavasszal rémült, kétségbeesett üzenetekkel árasztották el a Facebook-oldalakat. Mi is írtunk erről. Borkai úgy gondolta, a Mosoni-Duna holtág mégiscsak megfelelő terep lesz az EYOF rövidebb távú evezős versenyszámai számára.

borkai_me1.jpg

Eredeti tervét, a Püspökerdő jelentős részének kiirtását és oda egy 1300 m hosszú kajak-kenu pálya építését nem tudta megvalósítani.  Ezt a tiltakozó győriek megakadályozták2015-ben! Talán bosszúból. Igen a tiltakozó győriekkel szembeni gyermeteg bosszú ez!...szóval  bosszúból az AranypartII strandot tarolta le. Évekkel ezelőtt a holtág bársonyos vize, az árnyas fák alatti füves part és nem utolsó sorban az ingyenes fürdés lehetősége tömegesen vonzotta ide a kisgyermekes családokat, a rövidebb idejű úszásra, napozásra vágyókat és persze a kispénzű fiatalokat.

Sajnos az utóbbi években a  víz  egyre iszaposabbá vált, kellett volna egy alapos  kotrás, de erre valahogy sem a vízügy, sem a  város nem szánt  pénzt. Így a látogatók  száma is jelentősen csökkent.

Hogy a polgármester örökbecsű mondatát idézzük: „Az ingyenes parkolás nem állampolgári jog.”

Valószínűleg ez a gondolkodás érvényesült az AranypartII esetében is:  Az ingyenes fürdés, strandolás sem állampolgári jog, legalábbis Borkai szerint nem az! Nem is költöttek rá egyetlen fillért sem az elmúlt években

borkaime2.jpg

Nem úgy az idei évben! Már télen elbontották a régi töltés egy jelentős részét. Kivágták, letarolták a hatalmas, árnyas fák kb. 80 %-át.  Majd tereprendezés után utat, kavicsos parkolót, odébb füves pusztát (egyetlen árnyék nélkül) alkottak.

pospe1.jpg

Győr 2017-ben Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált rendez, így 2015-ben az a hatalmas ötlete támadt a városvezetésnek, hogy a Püspökerdő egy jelentős részét kiirtva építi fel a játékok lebonyolításához szükséges kajak-kenu versenypályát.

Ez aztán a konstruktív hozzáállás, igaz?

Ezek után civil kezdeményezésre aláírásgyűjtés kezdődött, és úgy látszott, Borkai Zsolt kihátrált a projekt megvalósítása mögül. A helyiek joggal bízhattak benne, hogy a Püspökerdő megmenekült a beépítéstől.

Idén ősszel azonban az erdő aranyparti részéről jelentős mennyiségű fát kivágtak, és a héten narancssárga jelölések is feltűntek az adott partszakaszon.

puspe2.jpg

’Kérdésünk nagyon egyszerű volt tehát a szerdai közmeghallgatáson: Mit terveznek a jelenleg saras, ingoványos területtel?

A polgármester az alábbi választ adta: A 2018-as esztendőben sportpályák fognak létesülni az adott területen.

puspe3.jpg

Csak gratulálni tudunk a városvezérünk tehetségéhez, mert bármi ellen tiltakoztak eddig a győri polgárok, azt vagy könyörtelenül végigtolta, vagy kitáncolt mögüle, és ilyen-olyan apró cselekkel még is egy kicsit alá is pakolt a tiltakozóknak.

puspe4.jpg

Többször írtunk erről a hányatott sorsú területről. Arról, hogyan került az elhanyagoltságában is gyönyörű folyópart (holtág) a városvezetés célkeresztjébe, és hogyan történt a buja zöld környezet letarolása, építési területté silányítása.

Aztán egy felháborodott olvasónk értesített bennünket az ott folyó munkákról. De úgy döntöttünk, a helyszíni séta során megpróbálunk objektívek maradni.

aranykep.jpg

A sétát az új kollégiumi épületnél kezdtük. Így befejezve, szépen befestve már sokkal barátságosabb képet mutat. Azt viszont fenntartjuk, hogy jobb lett volna máshol felépíteni. Az egyetem területe már így is nagyon zsúfolt. Nem szabadna ide újabb épületeket építeni. Van azoknak a diákoknak lábuk! Néhány perc séta nem fog ártana nekik.

parkesz.jpg

A kolesz mellett most egy óriási kavicsos parkoló éktelenkedik. A EYOF idején itt egy hatalmas sátor állt. Mostanra a sátrat lebontották, a helyén lévő murvás parkoló félelmeink szerint hosszú távon is az marad. Kell a hatalmas épület mellé, ezt értjük, de nagyon sajnáljuk a letarolt füves-fás területet, ami a helyén volt.

A holtág mellett sétálva elhaladunk az újra megnyitott szabadstrand mellett. Igen, a strand működik, noha a mai hűvösebb időben fürdőzők nem voltak a parton.  Csak az a baj ezzel, hogy a hivatalosan kijelölt szakasz nagyon kevés. Régen a strand valójában kb. 400 m hosszban létezett. Sőt a legjobb füves part és víz éppen feljebb, a hivatalos szakasz felett volt. Ezt a markolók végleg tönkretették. Helyükön meredek földes rézsű vezet a vízhez. A fákat is kivágták így árnyékra sem számíthatunk. Közvetlen a partra pedig egy széles, durva murvás út került, ez sem sétára, sem pihenésre nem csábít. Arra jó, hogy néhány lusta horgász közvetlenül a vízparton álljon meg az autójával és úgy pecázzon. Láttunk olyat, akinek a botjai a vízparton várták a kapást, míg a hős sportember az autójában heverészett a kényelmes ülésben.
pecas.jpg

Ha a városvezetés vette volna a fáradságot és a terveket bemutatja a polgároknak, az ellenzéknek, a környezetvédőknek és nem csak a látszat kedvéért, hanem megfogadva, beépítve javaslataikat a tervbe, akkor az egész évet átívelő tiltakozás, szidás, vádaskodás helyett egy békés, örömteli munka, várakozás lett volna a valódi, konzultáló demokrácia gyümölcse. Még Borkai Zsolt polgármester is sokkal kevesebb kritikát kapott volna tőlünk ezeken az oldalakon.  

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5413534073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása