ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNET A GYŐRI KENUSRÓL, aki fél lábbal, hivatalosan nem elég rokkant!
2018. május 20. írta: BoldiG

ELKÉPESZTŐ TÖRTÉNET A GYŐRI KENUSRÓL, aki fél lábbal, hivatalosan nem elég rokkant!

szomszedmate-kajakkenugyor-fboldal.jpg

Néhány napja osztották meg az alábbi történetet a győri Graboplast Kajak-Kenusok.

Az aktuális szegedi Világkupán indították volna versenyzőjüket Szomszéd Mátét, több hónapos felkészülés után, de a nemzetközi szövetség nem engedte indulni a parasportolók között, amit teljesen felháborodva fogadtak.

Álljon itt az ő leírásuk:

“Szeretnénk veletek megosztani egy történetet, ami miatt nagyon felháborodottak és csalódottak vagyunk.

Az ICF a hét elején úgy döntött, hogy nem engedi indulni a szegedi Világ Kupán versenyzőnket, Szomszéd Mátét a parakenusok mezőnyében, mert szerintük nem eléggé roki.

Kajakos lehetne, oda megfelelne, de történetesen ő kenus. A fél lábú kenus pedig nem para sportoló, neki az épek között a helye.

Besenyő Pista bácsit tudnám idézni......

Szomszéd Máté 35 éves. Hét éve vonatbalesete volt, az is csoda, hogy túlélte. Az egyik lába azonban odalett, öt éve, hogy megtanult protézissel élni.

Családja és a sport segítette át a nehézségeken. Azóta felsőfokú diplomát szerzett, spártai versenyt teljesített, naponta edz - fut, kondizik, teniszezik - és egy ideje klubunknál kenuzik.

Nem volt egyszerű elsajátítania a mozgást, de Németh Gergővel több, mint fél éve készül - ennek egyre markánsabban láthatóak az eredményei.

Álma, hogy paralimpián képviselje a magyar színeket, és ehhez úgy gondolta, miután nagyon megszeretett a vizen, a kenuzás jelentheti az oda vezető utat.

Az ICF azonban úgy döntött, hogy ő - illetve még néhány sorstársa - a szabályok szerint nem parasportoló kenuban. Fél év munkáját húzták át egy tollvonással.

Hogy igazuk van-e vagy sem, azt nehéz higgadtan megítélni. Nyilván kellenek szabályok, és valamilyen keretek közé kell szorítani a kategóriákat, de itt mégiscsak hiányzik a versenyző fél lába! Soha nem gondoltuk volna, hogy ezzel még valaki nem indulhat a parasportolók mezőnyében.

Amíg azonban a sportvezetők a háttérben azon dolgoznak, hogy megváltoztassák a döntést, Máténak már van B terve. Miután imádja a vizet, tegnap elkezdte elsajátítani a kajakos mozdulatokat. Hogy ehhez sok idő kell.... hát rá fogja szánni.

Így aztán amellett, hogy rendkívül csalódottak és felháborodottak vagyunk, legalább ennyire büszkék is, hogy egy ilyen nagyszerű ember edz nálunk nap, mint nap a Vizitelepen.

Veled vagyunk Máté! - akartam írni eredetileg, de rá kellett jönnöm, mi sokkal több erőt merítünk a te életudtadból, mint te a miénkből.”

Ezek után elküldtük levelünket a magyar szövetség sajtóosztályára, várjuk válaszukat, amivel mihamarabb frissítjük cikkünket.

(Graboplast Facebook oldala)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3913988788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása