GYŐRI ÍTÉLET: Terrorcselekmény előkészítése és azzal való fenyegetés miatt mennek börtönbe a huszonévesek
2018. október 04. írta: Cseri Pali

GYŐRI ÍTÉLET: Terrorcselekmény előkészítése és azzal való fenyegetés miatt mennek börtönbe a huszonévesek

terror_1.jpg

A vádlottak külön-külön már 2015 januárja előtt érdeklődést mutattak a szíriai háború eseményei, az Iszlám Állam terrorszervezet cselekedetei iránt, e körben az interneten beszélgetéseket folytattak másokkal. Harci, illetve más személy elleni erőszakos tartalmú videókat néztek, így mindketten tisztában voltak azzal az egyébként köztudomású ténnyel, hogy az Iszlám Állam egy terrorszervezet, mely a szír állam alkotmányos társadalmi rendjének megváltoztatása céljából fegyveres katonai cselekményeket, ezen belül is személy elleni erőszakos bűncselekményeket követ el. Az I. r. vádlott 2014 végén kezdett levelezést egy magát Abu Isa néven bemutató személlyel, aki tájékoztatta őt arról, hogy miként élnek az emberek Szíriában, a szír kormány milyen életfeltételeket, körülményeket teremt a lakosságnak. Abu Isa az I.r. vádlottat hívta, csatlakozzon az Iszlám Államhoz elmondva, hogy egy város katonai védelmét kéne ellátnia, és ennek fejében pénzt és megélhetést biztosítanának neki.
Az I. r. vádlott a felajánlást elfogadta és miután 2015 elején elveszítette munkáját, úgy döntött, hogy kiutazik Szíriába és csatlakozik az Iszlám Államhoz. Erről interneten Abu Isát tájékoztatta, majd megvett 2015. január 13-ára egy isztambuli járatra szóló repülőjegyet, és megbeszélte Abu Isával, hogy e napon várni fogja őt az isztambuli repülőtéren, és elviszi Szíriába. Mivel a megbeszéltek ellenére Abu Isa a repülőtéren nem várta, egy nap várakozást követően egyedül indult el a szír-török határ irányába. Több napos utazást követően jutott el a szír-török határon lévő Kilis városába, de a határt átlépni már nem tudta, mert őt a török hatóságok letartóztatták gyanús viselkedés miatt, majd 2015. március 2-án Magyarországra hazatoloncolták.
Az I. r. vádlott 2015 januárjában ismerkedett meg  egy internetes oldalon a II. r. vádlottal. Az I. r. vádlott beavatta II. r. vádlottat kiutazási és csatlakozási tervébe. II. r. vádlottnak is szándékában állt a kiutazás, azonban ennek feltételeit nem tudta megteremteni. A II. r. vádlott az Iszlám Államhoz való csatlakozási vágyának I. r. vádlott felé történt szóbeli kinyilatkoztatásán kívül semmit nem tett. Azonban a II. r. vádlott a továbbiakban is élénken érdeklődött az Iszlám Állam iránt, e témakörben 2016-ban is több, az Iszlám Állam katonái által végrehajtott kivégzésekről szóló videót töltött le, illetve fegyverekről, propagandaanyagokról készített képeket nézett, és maga is készített felvételeket arról, hogy ő hűséget fogad az Iszlám Államnak és a kalifának. Mohamed M. néven 2016. július 16-án regisztrált a Facebook közösségi oldalon, és kommenteket helyezett el, melyek a következők voltak:
„Ennek a bolygónak az ura az Iszlám Állam lesz, csak idő kérdése mikor lesz a Kalifa az új vezérünk és kormányoz minket a dicsőségbe és világuralomba, Allah legyen velünk.”
„Hamarosan bekövetkezik a katasztrófa. Szerezni fogok egy kamiont magamnak, aztán futhatnak a hülye emberek.”
„Aki csak csatlakozni akar az Iszlám Államhoz, az írjon privátba.”
„Én vagyok a legnagyobb Magyarországon. Hamarosan megismeritek a nevem.”
„A nyakba lesz szúrva a kés.”
Mindezt két nappal azután tette, hogy Nizzában, a francia nemzeti ünnepen egy személy kamionnal belehajtott az ünneplő tömegbe. A támadást 2016. július 16-án az Iszlám Állam magára vállalta.
A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I. r. vádlottat terrorcselekmény előkészületének bűntette miatt 4 év fegyházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, II. r. vádlottat  terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatóak feltételes szabadságra.
Az ítélet ellen az ügyész súlyosítás érdekében jelentett be fellebbezést. Az I. r. vádlott és védője enyhítésért, míg a II. r. vádlott és védője felmentés iránt jelentettek be fellebbezést.
A Győri Ítélőtábla a mai napon megtartott nyilvános ülésen a Székesfehérvári Törvényszék ítéletét helybenhagyta. A másodfokú bíróság egyik fellebbezést sem tartotta alaposnak. A kiszabott büntetéseket arányosnak ítélte a bűncselekmény tárgyi súlyával. Az I. rendű vádlott esetén a törvényi minimumot (5 év) el nem érő büntetés további enyhítésére nem volt lehetőség. Az I. r. vádlott egészségi állapota hosszabb időtartamú szabadságvesztés kiszabását nem teszi lehetővé. A II. r. vádlott felmentésének azért nem volt helye, mert bejegyzéseivel terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés tényállását megvalósította. Ráadásul azt 2016. július 16-án követte el, két nappal a Nizzában elkövetett terrorcselekmény után.

 

Fotó: M.M

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4814281915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása