GYŐRBŐL IS, HAZAKÍSÉRŐ TELEFON: Interjú a szuper ötlet meghonosítójával
2018. november 15. írta: Cseri Pali

GYŐRBŐL IS, HAZAKÍSÉRŐ TELEFON: Interjú a szuper ötlet meghonosítójával

hazatelfon.jpg

Hatalmas sikere volt a múltkori cikkünknek, amiben a Hazakísérő Telefon nevű szolgáltatásról adtunk hírt, ezért megkerestük a kreatív segítő szolgáltatás magyarországi meghonosítóját, Molnár-Csiki Marent, hogy többet meg tudjunk erről a nem mindennapi kezdeményezésről.

Molnár-Csiki Maren kérdésünkre elmondta, hogy egy németországi telefonos hazakísérésről látott egy riportot, és úgy gondolta, ezt Magyarországon is meg kellene valósítani. Az ötletgazda azt is elmondta, hogy az egy év alatt, amióta létezik a vonal, szerencsére konkrét veszélyhelyzet miatt nem hívta fel senki, a rendőrséget nem kellett riasztani. Inkább egy nyugodt, beszélgetős vonal a Hazakísérő Telefon. Az eredeti ötlet szülőhazájában egyébként - Stockholmból indult - például a rendőrség működtet egy hasonló telefonos vonalat, önkéntesekkel. Maren a berlini példát vette alapul az itthoni adaptációnál, arra hasonlít leginkább.

A Hazakísérő telefon a valóságban úgy működik, hogy ha valaki felhívja a vonalat, Marennek jelez a rendszer - van egy virtuális telefonközpont, ahol majd később az önkénteseket tudja kapcsolni - elkezdődik a beszélgetés, és ha igény van rá Google Maps-on követi az illetőt, többször rákérdez, hogy hol jár, mi történik éppen.

A szolgáltatás november ötödikétől már ingyenes hívható belföldről, ezért most már az önkéntesek keresése, toborzása folyik. Önkéntesnek az ország bármely részéről lehet jelentkezni, a telefonközponton keresztül bárki elérhető.

A Hazakísérőt nem konkrét veszély vagy támadás esetén hívják, ha nem inkább olyankor, amikor nincs jól kivilágítva egy utca és már nagyon késő van, alig vannak az utcán és az illető veszélyérzete természetes módon megnövekszik, nem érzi biztonságban magát.

Mint megtudtuk az emberek nagy többsége már a hazafelé induláskor felhívja a vonalat és így az egész útját lekövethetik hazáig. A hívónak bemutatkoznia sem kell, semmi adatot nem kérnek tőle, teljes inkognitóban maradhat, ha éppen úgy kívánja.

“VOLTAK MÁR OLYANOK IS, AKIK SÍRVA HÍVTAK FEL, ANNYIRA FÉLTEK, DE TELJESEN SIKERÜLT MEGNYUGTATNI ŐKET, MIRE HAZAÉRTEK” - meséli Molnár Csiki Maren.

Azt is elmondta, hogy a szolgáltatást leginkább hölgyek veszik igénybe, ennek ellenére például az induló héten nagyon sok férfi is telefonált.

Sajnos itt is előfordult már olyan, hogy csak poénból, szórakozásból hívták.

“Ezzel szórakozni csak a férfiak szoktak.”-tette hozzá.

Rövidtávú célja, hogy szeretné kiszélesíteni a hívhatóság skáláját, hogy sötétedéstől egészen hajnalig legyen Hazakísérő telefon. Jelenleg munkaszüneti napok előtt van este 10-től hajnal 4-ig munkanapok előtt, este 9-től hajnal 2-ig.

Azt a tapasztalatot ebből is leszűri, hogy sokan felelőtlenül gondolkodnak a hazajutásról, vagy egyedül indulnak haza, esetleg idegenekkel indulnak hazafelé. Az lenne a legjobb, ha mindenki átgondolná, hogy ha bent marad túlórázni vagy bulizni megy, hogyan jut majd haza, tervezze meg, és akkor kevesebb meglepetés fogja érni - tanácsolja. És hozzáteszi, hogy ha elindulunk otthonról, töltsük fel a mobiltelefont, a nők, ha tudják, hogy gyalogolni fognak, ne tűsarkúban induljanak el bulizni, vagy legalább váltócipőt vigyenek magukkal. Reméli, ezzel is hozzájárulhat hogy javuljon az ilyen irányú tudatosság, legyen szó nőről vagy férfiról.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8814374631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása