A Nébih talált még egy olyan tételt, amely határérték feletti DON mikotoxin tartalma miatt nem biztonságos, így azt kivonja a forgalomból.
Saját magunk és fogyasztóink megnyugtatása érdekében úgy döntöttünk, hogy azokat a más tételeket is visszahívjuk, amelyek ugyanabból az alapanyagból kerültek gyártásra:
termék neve |
vonalkód |
minőség megőrzési idők |
HR ZABKÁSA Almás-fahéjas gluténmentes 55 g |
5999886703851 |
2019-06-17 |
HR ZABKÁSA Chia magos gluténmentes 55 g |
5999886703868 |
2019-06-17 |
HR ZABKÁSA Kakaós-chia magos gluténmentes 55g |
5999886703875 |
2019-06-17 ; 2019-07-10 |
NATURBIT Zabpehely gluténmentes 500 g |
5999886703585 |
2019-10-08 |
Kérjük, a fent felsorolt lejáratú terméket se fogyasszák el.
Természetesen a vásárlóinkat a termékeket kicseréljük, vagy a vételárat visszatérítjük.
Elnézést az okozott kellemetlenségért.
A Hunorganic Kft. határérték feletti DON mikotoxin jelenléte miatt az alábbi termékeket visszahívja a forgalomból:
- HR ZABKÁSA Almás-fahéjas gluténmentes 55 g EAN: 5999886703851 minőség megőrzési idő: 2019.03.09, 2019.04.06, 2019.05.17, 2019.05.24
- HR ZABKÁSA Almás-Fahéjas gluténmentes 0,5 kg minőség megőrzési idő: 2019.05.24
- HR ZABKÁSA Chia magos gluténmentes 55g EAN: 5999886703868 minőség megőrzési idő: 2019.01.28, 2019.02.18, 2019.03.09,2019.04.06, 2019.05.17
- HR ZABKÁSA Kakaós-chia magos gluténmentes 55g EAN: 5999886703875 minőség megőrzési idő: 2019.01.28, 2019.02.18, 2019.03.09, 2019.04.03, 2019.05.17
- NATURBIT (korábban GLUTENIX) Zabpehely gluténmentes 500 g EAN: 5999886703585 minőség megőrzési idő: 2019.05.31 LOT: 0614, 2019.07.26, 2019.09.11, 2019.09.24
- Zabpehely 500 g EAN: 5999883305065 minőség megőrzési idő: 2019.01.10
Kérjük Vásárlóinkat, amennyiben a fenti minőségmegőrzési idejű termékből vásároltak, ne fogyasszák el, hanem szíveskedjenek azt budaörsi vagy székesfehérvári üzletünkbe visszavinni.
Webáruházas vásárlóink részére igény esetén csereterméket küldünk ki.
A termékvisszahívás csak a fenti lejárati idejű termékekre vonatkozik!
DON Mikotoxin
A növények és terményeik penészgombával történő fertőződése a mezőgazdaság régről ismert problémája.
Az Európai Unió által végzett tudományos vizsgálatok szerint a mikotoxinok közül a fuzáriumtoxinok igen elterjedtek az élelmiszerláncban.
A Fusarium fertőzés, és a fuzáriumtoxinok keletkezése teljesen nem küszöbölhető ki, azonban a Fusarium fertőzés kialakulásának és a gombák toxintermelésének csökkentésére számos, a helyes mezőgazdasági gyakorlatra épülő agrotechnikai, növényvédelmi és tárolástechnikai megoldás áll rendelkezésre.
A Fusariumok által termelt mikotoxinok közül a zearalenonnak (F-2 toxin), a fumonizineknek és a trichotecéneknek (deoxinivalenol /DON/, T-2 és HT-2 toxin) van legnagyobb jelentősége gyakorlati szempontból. Hatásuk toxinféleségenként változó.
Európában, így hazánkban is a kisszemű gabonafélékben (pl. búza, árpa, rozs, zab) leggyakrabban a DON (deoxinivalenol) toxin található, amely embereknél a nagy mennyiségben fogyasztott DON émelygést, hányást, néha hasmenést, hasi fájdalmat, fejfájást, szédülést okozhat.
Fotó: nébih
Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com
Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!