A TEGNAPI SZTRÁJK UTÁN VASÁRNAP ÚJRA BÉRTÁRGYALÁS AZ AUDIBAN! Hétfőre kiderül, lesz-e még keményebb sztrájk
2019. január 19. írta: Cseri Pali

A TEGNAPI SZTRÁJK UTÁN VASÁRNAP ÚJRA BÉRTÁRGYALÁS AZ AUDIBAN! Hétfőre kiderül, lesz-e még keményebb sztrájk

audu_sztrajk.jpg

Holnap újra tárgyalóasztalhoz ül az Audi gyár vezetése és a munkavállalók érdekképviselete, az AHFSZ. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egész Magyarország erre figyel, hiszen tanulságos lesz hogyan végződik.

Nézzük meg röviden, milyen érdekek feszülnek egymásnak, eddig mi történt dióhéjban!

A szakszervezet a legutolsó, jelenleg is érvényes ajánlatában rögzítette, hogy a bérmegállapodás egy évre szóljon, az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az  előző hétvégén a munkaadó által tett ajánlat szerint ez év január 1-jétől tíz és 2020. január 1-jétől további tíz százalékkal emelnék a béreket. Ezt az ajánlatot az Audi Hungária Független Szakszervezete (AHFSZ) azonban nem fogadta el.

Ráadásul a szakszervezet álláspontja szerint, az addig ajánlatokhoz képest is inkább visszalépett a munkáltató.

A  vállalatvezetés meglátása szerint  a jelenlegi bérszínvonal és a fizetésemelésre tett ajánlati csomag versenyképes és az egyik legkiemelkedőbb Magyarországon, s továbbra is törekszenek mindenki számára megfelelő egyezséget kötni az érdekképviselettel.

Természetesen a szakszervezet meg is indokolta ajánlatát, megnézte az autógyártó más üzemeiben hogyan alakultak a számok.

A teljesség igénye nélkül, lássuk mennyivel keresnek többet a Volkswagen más gyáraiban:

Szlovákia        +28%

Csehország     +25%

Lengyelország +39%

Belgium        +260% (3,6-szorosa)

Ha mindez nem lenne elegendő, megnézték a szakemberek, mekkora hozzáadott értéket termelnek a győriek a többi gyárhoz képest. Ha a győriek teljesítményét 100%-nak vesszük, akkor a többi gyár MINDÖSSZESEN csupán az alábbi teljesítményt nyújtotta:

Szlovákia         40%-a

Csehország      64%-a

Lengyelország  35%-a

Belgium           21%-a

az egész Audi csoport átlaga 53% (!!!)

Fontos, hogy mindenképpen csökkenteni kívánja a szakszervezet a tagjainak a cégen belüli lemaradását. A jelenlegi követelések is csupán a keleti gyárak béreinek megközelítését biztosítaná.

Mivel a legutolsó tárgyalás sem vezetett eredményre pénteken megtörtént a figyelmeztető sztrájk a gyárban. Holnap újra tárgyalóasztalhoz ülnek a felek.

Az eddigieknél is keményebb hétnek nézünk elébe, de információink szerint a munkások nagyon elszántak.

 

Fotó: AHFSZ

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8014572684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása