VIDEÓN A TOTÁLIS AUDI SZTRÁJK: elszántság, szolidaritás a konszern többi munkavállalójától és ma délután új ajánlat a cégtől
2019. január 26. írta: BoldiG

VIDEÓN A TOTÁLIS AUDI SZTRÁJK: elszántság, szolidaritás a konszern többi munkavállalójától és ma délután új ajánlat a cégtől

audisztrajk-modernszakszerv-fboldal.jpg

Ma reggel az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) egyik szóvivőjét éppen az egész éjszaka tartó ügyelet után csíptük el.

Elmondta, hogy a győri üzemben dolgozók, a szokásos fegyelmezettséggel csinálták végig a tegnapi napot. Egyre csak özönlenek a szolidaritási nyilatkozatok, a különböző szervezetektől, a magyar és külföldi szakszervezetektől egyaránt.

Tegnap délelőtt az AHFSZ a motorgyár területén található G1-es épületnél, a „Pipacs”-nál megtartották tájékoztató gyűlésükett, amire óriási létszámban ellátogattak a járműgyári kollégáink is, így összejött a „A NAGY TALÁLKOZÁS”!

A látvány megható volt, hiszen egy helyszínen összpontosult az az embertömeg, aki az AHFSZ-t példaértékűen támogatja és folyamatosan jelzi, hogy a szakszervezet vezetősége mellett áll és támogatásuk nem csökken, sőt egyre növekszik!

Az egyik fontos momentuma volt a mai tájékoztató gyűlésnek, hogy ellátogatott hozzánk Pozsonyból a Moderné Odbory Volkswagen vezetőiből álló delegáció és személyesen, a gyűlésen felszólalva fejezte ki szolidaritását a szakszervezetünk mellett.

A tegnap délutáni bértárgyalásokról itt írtunk, a tárgyalás bérmegállapodást nem eredményezett, tehát a sztrájk folytatódik tovább minimum holnap délutánig. A következő tárgyalási időpont szombaton 14 és 16 óra között lesz. A győri a világ legnagyobb motorgyára, itt minden perc súlyos eurókban mérhető.

Természetesen holnapi napon a a bértárgyalók csak abban az esetben fogadhatják el a vállalat általi új javaslatot, ha megegyezik a dolgozók ajánlatával, a többit vissza kell vinni az AHFSZ döntéshozó testülete elé természetesen.

Sokakban felmerül, hogy a sztrájk alatti pénzügyi kérdéseket hogyan, miként rendezik, pl van-e biztosítási jogviszonya egy dolgozónak, stb.

Erről is bocsátott ki a szakszervezet egy ismertetőt:

Az Audi Hungária Független Szakszervezet két jogi képviselője is megvizsgálta a kérdést, hogy „Érinti-e a munkavállaló biztosítási jogviszonyát a sztrájkban való részvétel?”

Az AHFSZ jogászainak álláspontja szerint nem szünetel a biztosítási jogviszony az alábbiakra tekintettel:

  1. A sztrájktörvény 6. § (4) bekezdése szerint a munkaviszonyhoz kapcsolódó társadalombiztosítási jogokra és kötelezettségekre a társadalombiztosítási jogszabályok az irányadók azzal, hogy a jogszerű sztrájk időtartamát szolgálati időként kell figyelembe venni. Ha pedig szolgálati időnek tekintjük, akkor nem szünetelnek az ehhez kapcsolódó jogok és kötelezettségek.
  2. Nyelvtani értelmezés alapján nem vonatkozik ránk a Tb törvény 8. §-ának c) pontja (Szünetel a biztosítás: a munkavégzési (szolgálatteljesítési) kötelezettség alóli mentesítés ideje alatt, kivéve, ha a munkavégzés alóli mentesítés idejére a munkaviszonyra vonatkozó szabály szerint átlagkereset jár, vagy munkabér (illetmény), átlagkereset (távolléti díj), táppénzfizetés történt). Ez akkor vonatkozna ránk, ha a munkáltató mentesítette volna a munkavállalókat a munkavégzés alól, azonban sztrájk esetén maga a törvény mentesít a munkavégzés alól.

Az AHFSZ felelős pénzügyi döntéseinek és szigorú gazdálkodásának köszönhetően a tagság tagdíjbefizetéseiből jelentős és likvid pénzügyi alapot, tartalékot képezett. Ez a rendelkezésre álló tartalék (nevezhetjük sztrájkalapnak) lehetővé teszi, hogy anyagilag rászoruló tagjaink sztrájksegélyt igényeljenek.

A sztrájksegély igénylésének feltételei és a sztrájksegély mértéke:  

AHFSZ rászoruló tagja igényelheti, igény beadására egyénileg kerül sor, az AHFSZ szabványos segélykérő formanyomtatványán  A kérelemhez a sztrájkban töltött időszakra vonatkozó bérjegyzék másolatát csatolni kell, a segélykérő lapon indoklásként amennyiben igaz kérjük feltüntetni, hogy „a sztrájk miatt kiesett bér súlyos megélhetési gondokat okoz”  

Sztrájksegély a sztrájk hónapját követő hónap végéig igényelhető  8 órás munkarend esetén 3 sztrájkban töltött műszak felett minden sztrájkban töltött műszakra nettó 5000 Ft sztrájksegély kerül kifizetésre, 12 órás munkarend esetén 2 sztrájkban töltött műszak felett minden sztrájkban töltött műszakra nettó 7500 Ft sztrájksegély kerül kifizetésre

videó: a pozsonyi szakszervezet Faceboook oldala

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9614589380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása