NOOORMÁLISAK! Bányatavat temetnek Győr mellett építési hulladékkal
2019. március 09. írta: BoldiG

NOOORMÁLISAK! Bányatavat temetnek Győr mellett építési hulladékkal

gyorszemet2.jpg

Ha valaki a győri megkerülő szakaszon autózik Mosonmagyaróvár irányába, akkor a soproni leágazás előtt jobbra pillantva furcsa dolgot láthat.

Egy jelentős területen hulladék halmok sorakoznak egymás mellett. És ez még nem is volna annyira fura. De a tekintet hamar rátalál arra az egykori kavicsbányára, amelyet ezzel a depózott hulladékkal igyekszik feltölteni a telep kezelője.

Vettük a bátorságot és közelről is szemügyre vettük a lerakó állapotát. Az tapasztalható, hogy kb. 2 hektáros területen építési hulladék depózása folyik. A inert hulladék (betontörmelék, tégla, szigetelő anyag, vakolat, cserép és ki tudja még micsoda..) a termőtalajra van kiborítva, majd az így keletkező kupacokat dózerekkel terítik el kb 1,5 m vastagságban. Másrészt ugyanezen hulladékkal fokozatosan feltöltenek egy kavicsbánya tavat.

Laikus szemlélőként persze kérdezhetnénk, hogy mégis mit lehetne kezdeni ezzel a hulladékkal, ha nem mást, mint fölösleges gödröket feltölteni?

gyoriszemet2.jpg

A hazai hulladékgazdálkodási szabályok (szerencsére) elég szigorúak! Nem lehet úgy hulladékot tárolni, hogy a csapadék által kioldott szennyező, mérgező anyagok a termőtalajba, talajvízbe juttassak. Nos mi hiába keresgéltünk, semmiféle vízzáró réteget nem találtunk a hulladék és a talaj között. Arról az apróságról pedig szólni sem érdemes, hogy a hulladékkal lefedett, azzal összekeveredő értékes termőtalaj örökre tönkremegy.

A másik, ennél is súlyosabb probléma az, hogy a kavicsbányató vize nem más, mint talajvíz. Tehát a vízbe öntött sok ezer tonna hulladék közvetlenül szennyezi a talajvizet.

Persze a győriek erre bátran legyinthetnek! Ugyan mit számít nekik ez a várostól kb 5 km távolságra lévő szennyezés? Elárulom, nagyon sokat! A talajvíz is áramlik, méghozzá a Duna folyásirányával megegyező irányba. Nem olyan gyorsan, mint a folyó, de azért hamar eléri a várost. És ahogy a bennfentesektől halljuk, éppen a Pinnyéd körüli területek az ingatlanberuházások következő célpontjai. Oda bizony hamarosan ez a szennyezett víz is odaér. előbb, mint ahogy a házak felépülnek.

Nyomozást folytattak!  A terület Ikrényhez tartozik. Levelünkre 2 hét alatt érkezett a válasz a jegyzőtől. A lényeget ide másoljuk:

" A területen hulladékgazdálkodási engedély alapján  a Werger Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (székhely: 2030 Érd, Zrínyi Miklós u. 49. adószám: 12007767-2-13) végzi tevékenységét. A 2016. július 22-én jogerőssé vált engedélyt a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi és Természetvédelmi Szakértői Osztálya adta ki. Az engedély felhatalmazza a céget hulladék előkezelésre és hasznosításra.

Az akkori hatósági szervezet jogszabály-változás miatt átszervezésre került, ezért jelenleg a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Környezetvédelmi Osztálya látja el az engedélyezési feladat-és hatáskört hulladékgazdálkodási ügyekben.  Másodfokú hatósági jogkört a Pest Megyei Kormányhivatal gyakorol.

Tehát ennek az érdi székhelyű és ikrényi telephellyel rendelkező cégnek hulladék előkezelésére és hasznosítására van engedélye. Az egy jó kérdés, hogy a bányató feltöltése hulladékkal sem az előkezelés, sem a hasznosítás fogalmába nem fér bele.

Következő lépésként telefonon keresték az ellenőrzésre hivatott hatóságot (lásd fentebb). Ott azt tájékoztatást kaptunk, hogy kérdésünket írásban tegyük fel, amelyre a hatóság 30 napon belül fog válaszolni.

Kedves olvasóink! Úgy döntöttünk, hogy segítünk egy közérdekű ügyet megoldani. Miután ezt a cikket közzétesszük, rögvest e-mailben is elküldjük a Tisztelt Hatóságnak. És abban reménykedünk, így sikerül a harminc napot határidőt alaposan megrövidítve gyorsabb válaszra serkenteni őket

Természetesen a hatóság válaszát is közzé tesszük majd.

A fentiek Jenei Ferenctől, az LMP győri szervezetének elnökétől kaptuk.  Úgy gondoljuk, a téma közérdek, ezért tettük közzé.

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1514678600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása