PEDOFIL KATOLIKUS PAPOK: Veres András győri püspököt annyira nem érdekli a dolog
2019. április 07. írta: BoldiG

PEDOFIL KATOLIKUS PAPOK: Veres András győri püspököt annyira nem érdekli a dolog

pedofil-pap-24-hu.jpg

„Nem titkolóztunk, mert nincs miért” - címmel közölt interjút szombaton Veres Andrással a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökével, győri püspökkel a Népszava.

Az interjú számtalan tanulsággal szolgál, azoknak, akik szeretnének nagyobb nyilvánosságot a gyermekeket ért molesztálások kapcsán, vagy egyáltalában csak érdeklődnek a téma iránt.

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy többek között Veres András győri egyházmegyéje sem arról híres, hogy különösebb információt közölne erről, de tovább menve, az MKPK sem válaszol évek óta senkinek, aki a szexuális visszaélések számáról kérdezi őket.

Amikor a Népszava újságírója felteszi a kérdést, hogy

Hány magyarországi egyházi személy ellen indult eljárás – akár katolikus, akár világi bíróságon – 2012 óta?

Pontosan nem tudom megmondani. Nem kaptunk rá felkérést, hogy készítsünk összesített statisztikát, és nem is érzem szükségét ennek, mert minden egyházmegye és minden szerzetesrend maga jár el a saját ügyeiben. Nekem tizenegynéhány ilyen esetről van tudomásom.

Tényleg elfogadható ez a semmit mondás egy komoly pozícióban lévő katolikus funkcionáriustól? Ennyire semmibe veszik a rábízott embereket is?

Amikor a riporter tovább kérdezte ezzel kapcsolatosan, tudniillik

Melyik döbbentette meg a leginkább?

Egyiket sem ismerem részleteiben, sőt a legtöbbet egyáltalán nem ismerem, csak hallottam az eljárásról.

Talán még neki sem ismeretlen helyszín a Vatikán, ahol február végén kifejezetten ezzel foglalkoztak, amikor egy történelmi jelentőségű gyerekvédelmi konferencia három napjából ugyanis az egyiket kifejezetten az átláthatóság kérdésének szentelték. Itt Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke, a pápa befolyásos tanácsadója előadásában négy azonnali intézkedést sürgetett minden országban, köztük ezt:

„Nyilvánosan bejelenteni az ügyek számáról készült statisztikát és az ügyek részleteit, amennyire az lehetséges.”

A német bíboros a jelenlévő püspököknek, köztük Veres Andrásnak azt üzente: „Nem a transzparencia árt az egyháznak, hanem az elkövetett visszaélések, az átláthatóság hiánya és az ebből következő takargatás, fedezés”.

Ezek után kifejezetten bicskanyitogható az az álszentség, ahogyan a fenti kérdésre Veres püspök válaszolt.

Talán neki is egyértelmű, hogy senkitől nem kellene várni a felkérést, hanem saját maguknak kellene ennek elébe mennie. Az pedig kifejezetten visszatetsző, hogy különböző médiatermékek évek óta próbálnak megtudni statisztikai adatokat, csak az ilyen levelekre egész egyszerűen nem válaszol a püspöki kar.

Persze, az interjú rávilágít Veres András meglehetősen sajátságos gondolkodására, hiszen számára az egyház bűneinek relativizálása teljesen természetes, mondván a pedofília nem csupán az egyházra jellemző.

A riporter kérdésére, hogy Magyarországon a világszerte megjelenő botrányokkal ellentétben miért volt csend, Veres András szerint a magyar ember és a magyar kultúra gyerek- és családbarát, ami akadályozza az ilyen irányú bűnelkövetést, ezért nem annyira jellemző.

A teljes interjút ajánljuk figyelmükbe, tanulságos!

(via Népszava, 444)

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr114746717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása