EP VÁLASZTÁS 2019: Mit hozott Győrbe Tóth Bertalan Mszp elnök?
2019. április 18. írta: BoldiG

EP VÁLASZTÁS 2019: Mit hozott Győrbe Tóth Bertalan Mszp elnök?

tb-pb.jpg

Győrött kampányolt Tóth Bertalan az Mszp elnöke, az MSZP-Párbeszéd listavezetője.

A politikus a sajtónak elmondta, hogy zászlajukra többek között, a szociális Európa minél sokrétűbb kialakítását tűzték. Ez a folyamat elindult már pár évvel ezelőtt, és nagyon szeretnék elérni, hogy a munkavállalói jogoknak, a szakszervezeti jogoknak közös európai szabályozása legyen, hiszen azt látják, hogy Magyarországon ezt teljesen lebontották, sárba tiporták.

Azért kívánnak dolgozni, hogy ne túlmunkával keressenek többet a magyar munkások, hanem a rendes munkaidőben. Támogatják, az ún. európai minimálbér programot, amelynek kézzel fogható eredménye lenne Magyarországon is a 240 ezer forintos minimálbér.

Ehhez némileg hasonló az az elképzelésük, hogy a nyugdíjasok és a családok helyzetét a jelenlegi kormánytól eltérő módon javítanák, azaz a minimális nyugdíjat 95 ezer forintban, a minimális családi pótlékot gyermekenként 48 ezer forintban határoznák meg.

Tóth Bertalan szerint fontos, hogy ne legyen különbség ott, ahol elvált szülő neveli, vagy házasságban nevelik, hogy élettársi kapcsolatban élnek e a szülők, vagy házasságban. A mostani kormány támogatása itthon csak egy szűk rétegnek kedvez. A különbségek nem megengedhetők sem nálunk, sem az Európai Unióban, ezért kellenek a közös szabályok.  

Arra kérdésre, hogy meg vannak-e ennek a forrásai, a politikus azt mondta, hogy ezek közös európai szabályok lennének, ami azt jelenti, hogy az Unióban ennek a forrását is közösen kell, hogy megtaláljuk.

A forrásokat tekintve, ma Magyarország tíz legnagyobb multinacionális vállalata kevesebb, mint 1 % adót fizet Magyarország területén, vagy ha megnézzük, hogy olyan nagy vállalkozások, mint a Facebook, Google, amit nap, mint nap használunk, például egy fillér adót sem fizet az EU területén, miközben elképesztő nyereséget termelve kijátsszák a szabályokat, akkor lenne honnan erre fedezetet biztosítani.

Annak természetesnek kell lennie, hogy akik jövedelmet termelnek Európa és Magyarország területén, abból a jövedelemből vissza is kellene adni valamennyit az európai emberek jólétére megélhetésére, biztonságára. Most Magyarországon is sorra jelennek meg azok az adatok, amik azt mutatják, hogy nagyon kevesen keresnek nagyon sokat, hogy a vagyon nagyon nagy része kevesek kezébe kerül - mondta Tóth Bertalan

A vagyonosodási folyamat egészen elképesztő méretű Magyarországon. Az egyenlőtlenség szédületes mértékben növekszik, és gyorsul, erről is beszélt a politikus.

- Sajnos valóban azt látni, hogy egy százalék kezébe került Magyarország összvagyonának több mint egy negyede. Ezek azok a folyamatok, amelyek az egyenlőtlenséget hozzák létre. Ez ellen kell küzdenünk és bizony ennek a forrását úgy lehet megteremteni, hogy aki óriási jövedelmet termel, az vállaljon több felelősséget.  Ez a magyar adórendszerre is vonatkozik. Mi azt mondjuk, hogy az alsó jövedelmi csoportoknál kell adót csökkenteni. Nem az adóemelést szorgalmazzuk, hanem azt, hogy aki kevesebbet keres, arra kevesebb terhet kell tenni.

Egész Európában a legmagasabb adóteher nálunk terheli az alacsony jövedelmeket, amelyeknek 35 %-át elviszik a járulékok az adókkal együtt. A minimálbér összegének kitermelése ráadásul a magyar vállalkozásoknak nagyon sokba kerül. Ezért mondjuk, hogy csökkenteni az alacsony jövedelmeknél kell a járulékokat, a személyi jövedelemadót. Azt valljuk, hogy ott keressenek többet, hogy meg tudjanak élni, hogy biztonsággal tudják fizetni a mindennapok költségeit. Így lenne igazságos. Az adót csökkenteni akarjuk, nem növelni. Az extra nagy tőkejövedelmeknél pedig többet kell vállalni. Ma a munka és a tőke jövedelem adója ugyanannyi.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr1014772778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása