GYŐRI VASÚTÁLLOMÁS: Szuper hely, ahol 40 éve állandó, a lepusztultság érzése
2019. április 28. írta: BoldiG

GYŐRI VASÚTÁLLOMÁS: Szuper hely, ahol 40 éve állandó, a lepusztultság érzése

vasutallomas-gyor-fb-vitarisjozsef01.jpg

Azt hinné az ember fia, hogy egy ilyen gazdag városban - mert Magyarországi viszonylatban elképesztően jó anyagi helyzetben vagyunk - gondot fordítanak arra, hogy egy nagy forgalmú létesítményben jó érzéssel forduljanak meg a polgárok.

Egy remek írást adunk közre, melyet az egyik Facebookos csoportban tettek közzé, és amivel teljesen egyet tudunk érteni:

Több, mint 40 éve tétlenül szemléljük az állomás épületébe történő önkényes és szakbarbár beavatkozások, alakítgatások vizuális következményeit.

vasutallomas-gyor-fb-vitarisjozsefcimlap.jpg

Mintha minden szándékosan mocskos lenne és el lenne rontva, mintha szándékosan el akarnák riasztani az utasokat. Az egyébként funkciójában ma is modern épületben mindig elrontottak, lebontottak, szétbarmoltak, elhanyagoltak valamit. Egyetlen dolog állandó, hogy 40 éve folyamatosan fönntartják a lepusztultságérzetet és az undort sok millió utasban, vendégben, turistában.

vasutallomas-gyor-fb-vitarisjozsef02.jpg

Ma bárhova nézünk, mindenütt és minden négyzetcentiméteren van valami esztétikai, vagy belsőépítészeti probléma. Össze-vissza elhelyezett otromba formájú tárgyak, csúnyán vezetett kábelek, vezetékek, csövek, gusztustalan primitív feliratok, táblák és persze kosz és kosz mindig és minden mennyiségben.

Semmi nem illeszkedik semmivel! A frissen festett lépcsőlejáró mennyezete alatt, a kövön, ott virítanak a lecsepegett festékfoltok! A főbejárat melletti fülkét hónapok (vagy évek?) óta förtelmes kosz és üvegszilánk borítja.

vasutallomas-gyor-fb-vitarisjozsef03.jpg

Nem az épülettel van tehát gond, mert az minden szempontból megfelelő lenne és nem a pénz és nem is felújítás, hanem a takarítás hiánya, az igényes munkavégzés képessége és a szép iránti érzék hiányzik itt mindenkiből.

Jó lenne, ha a győri polgárok, építészek, belsőépítészek, feliratkészítők, kreatív designerek összefognának, föltárnák, kitalálnák és végre megoldanák a problémákat, mert nyakunkon a turistaszezon! Úgy kell belsőépítészetileg kitalálni, hogy öröm legyen ott tartózkodni. (Megjegyzem, hogy a megtisztított, nagyméretű sík felületek kedveznének a ma éppen divatos minimalista stílusú belsőépítészetnek is, így akár hirtelen modernné is válhatna állomásunk.

A főhomlokzat külső képét is a minimalista építészeti megoldásokkal (sötétebb nagy felületek közbeiktatásával) lehetne könnyedebbé tenni. A szocreál figurákat pedig meg kellene mozdítani, színes fényekkel, mozgó figurák vetítéssel stb.)

Azt már mi tesszük hozzá, kivédendő a kényelmes felmentéseket a város irányítói számára, hogy azt készséggel elhisszük, hogy nem rendelkeznek közvetlen irányítással a MÁV felett, de azt nem gondolhatja senki komolyan, hogy ezt a kérdést hosszú évek alatt nem lehetne rendezi.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5514791628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása