EP VÁLASZTÁS 2019: Győrben Gurmai Zitával ünnepelt az Mszp
2019. május 03. írta: BoldiG

EP VÁLASZTÁS 2019: Győrben Gurmai Zitával ünnepelt az Mszp

gurmai-zita-gyorben.jpg

Természetesen, mint minden május 1-én, az idén is teljes fegyverzettel vonultak ki a Magyar Szocialista Párt tagjai a győri majálisra.

Miután cca. 3 hét múlva képviselőket választunk az újjáalakuló Európai Parlamentbe, a mostani majális időpontja kampányidőszakba esik. Ennek apropóján volt a győriek vendége Gurmai Zita jelenlegi és potenciális EP képviselő.

Ő úgy fogalmazott, hogy május elseje először is a baloldal ünnepe. Azoknak az ünnepe, akik munkából, a kezük, az agyuk tisztességes munkájából akarnak tisztességesen megélni.

Ez az egyetlen olyan nap a pirosbetűs napok között, amely alapvetően a baloldali embereké,  és ez május elseje.

Május 1. szerinte arról szól, hogy ha akarunk valamit, ha összefogunk érte és nem hátrálunk: akkor sikeresek leszünk. Lehet, hogy nem ma, de biztos, hogy holnap vagy legkésőbb holnapután, mintahogy 129 éve is felvonultak először a munkások szerte a világon azért, hogy a 8 órás munkát követeljék. Hét évtizednyi kemény harc és több, vérbe fojtott tüntetés után döntött úgy a munkásosztály, hogy most már elég: tovább nem hátrálunk.

Beszélt még a képviselő asszony az anyák napjáról is, ami az emancipáció ünnepe. Ahogy május elseje a munkásokat, a dolgozó embereket helyezte a középpontba, úgy az anyák napja a dolgozó nőket, azaz az anyákat.

Az anyák napi ünnepség úgy jött létre, hogy egy amerikai anya éveken át szívósan, kitartóan küzdött azért, hogy az anyáknak is legyen napjuk.

Fontosnak gondolja, hogy ezen a napon mindezekkel egybeesik Magyarország európai uniós csatlakozásának napja is. A csatlakozás azért volt lehetséges 15 évvel ezelőtt, mert nemzedékeken keresztül ez volt a magyarok álma: hogy oda tartozzunk, ahová Szent István óta mindig is tartoztunk.

A rendszerváltás után közös álma volt ez mindannyiunknak. Ez volt a legjobb dolog, ami Magyarországgal a rendszerváltás óta történt! Ezt akkor is ki kell mondani, ha azóta több csalódás is ért bennünket.

Csalódtunk, mert nem úgy élünk, ahogy terveztük – Magyarország minden uniós segítség dacára itt áll az EU perifériáján, leszakadva Ausztriához és a többi „régi” tagállamhoz képest.

De csalódtunk azért is, mert azt hittük, hogy az Unió afféle csodafegyver lesz.

Meg fog bennünket védeni attól, hogy visszasüllyedjünk az egypárt-rendszer mocsarába. Meg fog védeni, gondoltuk, attól, hogy ismét diktatúra legyen Magyarországból.

Mert lehet, hogy ma mi vagyunk a putyini világ legvidámabb barakkja – de lássuk be: nem erre számítottunk.

Viszont, ahogy a Gurmai képviselőasszony reméli idén májusban lesz egy ok az ünneplésre, ami az EP választás eredménye. Ha európai dimenzióban nézzük, szerinte a választás tétje az, hogy sikerül-e megfékezni a populista erőket Európában.

Az a tét, hogy az EU marad-e a konszenzus keresés útján, ahol talán a kelleténél lassabban, de nagy körültekintéssel épül a közös európai haza, vagy pedig a bomlasztók kerülnek többségbe. Az olyanok, mint Orbán Viktor.

A választás szerinte most is a mozgósításon múlik, ahogy fogalmazott a mozgósítás, a választói aktivitás idén májusban nem csak politikai, de erkölcsi kérdés is. Mindazok, akik nem osztják Orbán Viktor lázálmát, elmennek szavazni. És elviszik magukkal a szomszédjukat, a barátjukat, a kollégájukat de még a nagymamát is.

Mert, ha sokan leszünk, elegen leszünk! - fogalmazott végül.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr7414803026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása