HATALMAS SEGÍTSÉG GYŐRBEN: A fogyatékkal élőket segíti a MONTÁZS-projekt
2019. május 05. írta: Cseri Pali

HATALMAS SEGÍTSÉG GYŐRBEN: A fogyatékkal élőket segíti a MONTÁZS-projekt

montazs.jpg

Nagyon fontos kezdeményezés Győrben az úgynevezett Montázs-projekt, ami a fogyatékkal élő ember számára nyújt segítséget a hétköznapi ügyek intézésében, tanácsokat ad, és segíti a kapcsolattartást a különböző intézményekkel.

A projekt legfőbb célja, hogy javuljon a fogyatékosságból adódó igényekre reagáló közszolgáltatások minősége és bővüljön hozzáférhetőségük.

A MONTÁZS projekt tevékenységi körei, feladatai:

Fogyatékosságügyi tanácsadói szolgáltatás

A projekt keretében 2018 áprilisában megkezdődött az Információs és Koordinációs Pontok létrehozása az ország 22 helyszínén, megyei család- és gyermekvédelmi központokban. Az Info Pontokon két-két fő fogyatékosságügyi tanácsadó kezdte meg a munkát.

A fogyatékosságügyi tanácsadók feladata, hogy pontos és releváns információkkal lássák el az érdeklődőket, személyesen, telefonon és e-mailben is. A tanácsadók együttműködnek a család- és gyermekjóléti szolgálatokkal is, valamint a területükön működő oktatási, egészségügyi, szociális, foglalkoztatási és érdekvédelmi szervezetekkel, intézményekkel. A tanácsadók klubokat szerveznek a súlyosan halmozottan sérült személyek és családtagjaik részére, melybe az érintettek bármikor becsatlakozhatnak.

Autizmus TEAM-ek működtetése

2019 április elsejével elindult az autizmus területi tanácsadói szolgáltatás (TEAM); a területi autizmus munkacsoportok létrehozásával egy tanácsadói hálózat megvalósítása a cél. A szolgáltatás az autista gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozó intézmények számára nyújtanak szakmai támogatást.

Felnőtt logopédiai ellátás modellprogramja

Célja, a felnőtt beszéd- és nyelvi fogyatékos népesség számára hiánypótló rehabilitációs szolgáltatás kialakítása és biztosítása. Győrben még folyamatban van a szolgáltatás kialakítása.

AAK módszertani központok modellprogramja

Országszerte 6 módszertani központ jön létre a komplex kommunikációs igényű, augmentatív és alternatív kommunikációt (AAK) használó személyek számára. Cél, egy országos AAK eszközkölcsönző hálózat kialakítása, amely hatékonyan és megfelelő szakértelemmel szolgálja ki a komplex kommunikációs szükségletű személyeket és az eszközök mellett módszertani támogatást (diagnosztizálást, fejlesztést, terápiát) biztosít.

Győr-Moson-Sopron megyei Információs és Koordinációs Pont elérhetőségei

Győr, Szigethy A. u. 109.

0620/267-6165; 0620/267-6184

ikop.gyor@fszk.hu

 

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2414808364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása