EMBERÉLETEKET MENTHET A GYŐRI GRABOPLAST FEJLESZTÉSE! Speciálisan elektromos buszokba való
2019. május 22. írta: BoldiG

EMBERÉLETEKET MENTHET A GYŐRI GRABOPLAST FEJLESZTÉSE! Speciálisan elektromos buszokba való

padlobusz-graboplast-autopro-hu.jpg

Lángmentesített járműipari padlót fejlesztett ki elektromos autóbuszok számára a Graboplast. A projekt több éves szakmai munkát igényelt, amelynek döntő részét a vállalat kutatás-fejlesztési részlege végezte.

A vállalat olyan termék létrehozását tűzte ki célul, amely közlekedési baleset vagy műszaki hibaesetén meggátolja az égést, illetve megakadályozza a tűz tovaterjedését a közösségi közlekedési járműben. Ezt az elvárást a terméknek 30%-os oxigéntartalom mellett kell teljesítenie – közölte Bóna Emília vegyészmérnök, az egyik fejlesztési részleg vezetője.

A fejlesztés arra irányult, hogy a termék magas oxigén koncentrációnál se égjen, vagyis a termék ne támogassa az égést. A bevizsgálások során igazolódott, hogy az elvárásnak képes eleget tenni az új fejlesztésű padló. Ennek a követelménynek a teljesítését támogatják az előállításánál használt különféle anyagok, különleges adalékok.

De mi is ez a rejtélyes 30%-os oxigéntartalom?

Ez az oxigén mennyisége normál légtérben lévő 21% körüli oxigéntartalomnál magasabb, s ebben a 30%-os oxigéntartalmú közegben végzik a termék tesztelését, bevizsgálását.

Ennek a megoldásnak az a háttere, hogy magasabb oxigénkoncentrációnál könnyebb az égés, mint az alacsonynál. A 30%-os oxigénindex alkalmazása tulajdonképpen egyfajta vizsgálati módszer, próbatétel, amely azt elemzi, hogy a szóban forgó termék magas oxigéntartalomnál is ellenáll-e a lángok továbbterjedésének, pusztításának.

Magyarországon egyébként a Graboplast elsőként fejlesztette ki a különleges e-autóbuszoknál alkalmazható padlót.

Kínában már közlekednek e-buszok, amelyeknek utasai a Graboplast különleges padlóját használják. A termék kész van, piacképes, kínai exportja megkezdődött – a cég nagy lehetőségeket, piaci perspektívát lát az e-járművek terén.

Az új fejlesztésű termék lényege tehát az a tulajdonsága, hogy az égést gátolja. Baj esetén emberéleteket menthet meg és megakadályozza, hogy a jármű a tűzmartalékává váljon De mindennek a padló megjelenésében semmiféle látható jele nincs. PVC padló, küllemre semmi nem utal fokozott műszaki-, és utasbiztonságot nyújtó voltára.

S hogy miért fontos mindez a Graboplastnak? Azért, mert lépést akar tartani a buszgyártási trend változásaival. Az előrejelzések szerint várhatóan bővülni fog a környezetet káros anyaggal nem terhelő e-buszok nemzetközi piaca, s ennek az új iránynak a vállalat is aktív részese kíván lenni.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6914848120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása