AZ ORVOSOK SZERINT NINCS BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS NÁLUNK! Ébresztő, döntéshozók!
2019. május 30. írta: Cseri Pali

AZ ORVOSOK SZERINT NINCS BIZTONSÁGOS BETEGELLÁTÁS NÁLUNK! Ébresztő, döntéshozók!

orvoski_kamara.png

Most már csak az a kérdés, hogy a minisztérium és a kormány reagál-e erre a közleményre, és mikor kezdi el végre az érdemi munkát az egészségügy feljavítása érdekében.

A hétvégén ülésezett a Magyar Orvosi Kamara Területi Szervezetének Tanácsa. Elemezve az elmúlt időszak egészségügyben kialakult helyzetét, egyhangú határozatában a következőket hozza nyilvánosságra:

Felelős állami vezetőkkel folytatott, mindvégig eredményesnek tűnő, közös megegyezéssel zárult tárgyalássorozatot kormányzati döntés nem követett. Ez nagy várakozás után még nagyobb csalódást okoz az egészségügyi munkavállalók körében. A kiszámíthatóság, a tervezhető jövőkép továbbra is hiánycikk ágazatunkban.

Testületeink már korábban leszögezték:

  • Amint tényeken alapuló gyógyítást várnak a XXI. század orvosától, úgy a gyógyítók pedig tényeken alapuló költségvetést, és pénzügyi fedezetet várnak el az ország választott felelős vezetőitől.
  • Ismét a társadalmi rangsor végére csúszott az ágazati bérszint: a szakorvosi nettó órabér 1.800-2.300, a szakdolgozói nettó 750-1.050,-Ft között alakul. Egy szakorvosi vizsgálat hivatalosan folyósított ára 1.485,-Ft!
  • Hiába áll készen az orvoskar a 70 éves szégyenbélyeg, a paraszolvencia megszüntetésére, ha ehhez költségvetési forrást, érdemi bérrendezést továbbra sem kap.
  • Szakorvosképzésünk minőségének hanyatlásáért, a betegellátás minőségének fokozódó bizonytalanságáért nem kis mértékben a rendszert torzító paraszolvencia-rendszer a felelős.
  • Az alapellátás jogi és financiális elhanyagoltsága, közellátó fogorvosaink szégyenletesen alacsony javadalmazása rohamosan súlyosbodó népegészségügyi kockázat, amint azt a legfrissebb nemzetközi statisztikák is fényesen bizonyítják.
  • Nyugdíjas munkatársaink, mintegy 5000 nővér és orvos nélkülözhetetlen, és áldozatos tevékenységének engedélyezési folyamata botrányos, közteherviselési diszkriminációjuk jogorvoslatért kiált.
  • A biztonságos betegellátás már az önként vállalt túlmunka maximális kiaknázásával, a munkajogi szabályok rendszeres és sorozatos megsértésével sem biztosítható.

Vajon az egyre-másra bozóttűzként fel-fellángoló helyi, intézményi botrányok, tiltakozások, az önként vállalt túlmunka megtagadásának egyre terjedő mértéke mikor éri el a felelősök ingerküszöbét, haladéktalan és érdemi lépések megtétele, az egészségügyi ráfordítások jelentős növelése érdekében?

Magyarországon a vázolt helyzet rendezése kizárólag döntéshozói akaraton múlik!-írják.

Most már csak az a kérdés, hogy a minisztérium és a kormány reagál-e erre a közleményre, és elkezdi-e végre az érdemi munkát az egészségügy feljavítása érdekében, vagy megy tovább az idióta duma, hogy minden rendben van, rengeteg kórházi épületet húztak fel, satöbbi. Ha az ember bemegy a kórházba, rendelőintézetbe saját bőrén tapasztalja meg, mennyire kétségbeejtő a helyzet.

Ezt nem látni be, súlyos következményekkel jár, ennek a közepében vagyunk most.

(mok)

Fotó: mok.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8314870456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása