MEGÚJULT A GYŐRI KÓRHÁZ ELŐTTI DÍSZKÚT! Most látványbetonból csinálták
2019. június 22. írta: BoldiG

MEGÚJULT A GYŐRI KÓRHÁZ ELŐTTI DÍSZKÚT! Most látványbetonból csinálták

diszkut-petzaladarelott.jpg

A Petz Aladár Megyei Oktatókórház bejárata előtt található díszkút hosszú ideje romosan, használaton kívül állt.

Az előzetes felmérések alapján kiderült, hogy az üzemeléshez nincs megfelelő vízelvezetésre alkalmas rendszer, illetve megfelelő akna sem, amelybe a működtetéshez a vízgépészeti szerelvényeket el lehetne helyezni. A szökőkút felújításához így szükség volt a teljes vízgépészeti rendszer újraépítésére illetve az ezt működtető villamos rendszer kialakítására.

A vízjátékot adó kerámia elemeket újragyártották, ezek látványbetonból készültek, az eredetivel megegyező kivitelben. A műtárgy a felhasznált vizet visszaforgatja, működése víztakarékos.

A díszkútról

A Petz Aladár Megyei Oktatókórház Vasvári Pál utca felőli oldalán, közterületi zöldterületen áll a Győrben letelepedő Som János /1939-1990/ keramikus alkotása, az 1985-ben elkészült díszkút.  

A vizes alkotás a művészre jellemzően stilizált növényi formát, virágok csoportját idézi. Elemeit tekintve tölcsér, toldó és fej elemekből állnak össze az egyes virágok, vízköpők. A díszkút összességében kilenc virágból és vízköpőből áll. A kiömlő nyílásokból buggyant fel a vízsugár és csorgott, zubogott végig az alatta lévő tölcsérelemeken, megjelentetve ezzel a városi környezetben egyik természeti kincsünket, a vizet. A díszkút a virágok és a növények vízre utaltságára is felhívja a figyelmet. Az alkotás eredetileg mázas samottból készült. Legnagyobb magassága 155 cm.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr814906678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása