GYŐRBEN EGYEDÜLÁLLÓ VIZSGÁLAT INDUL AZ IDŐSEK KÖRÉBEN! Önt is felkereshetik a kérdezőbiztosok
2019. június 23. írta: BoldiG

GYŐRBEN EGYEDÜLÁLLÓ VIZSGÁLAT INDUL AZ IDŐSEK KÖRÉBEN! Önt is felkereshetik a kérdezőbiztosok

nyugdijas-dolgozo.jpg

Egy, az idősek életminőségének javítását célzó koncepció elkészítését segítő, a nyugdíjas korosztályt érointő egészségkép felmérése folyik, amelyben Győr is részt vesz.

Az évek során változnak az igények és új kihívásokkal is felmerülnek, ezért elérkezett az idő az idősügyi koncepció felülvizsgálatának. Ilyen új kihívás például az időskori demencia, amely a várható élettartam kitolódásával egyre több embert érint. Mint ismeretes, városunkban demenciaközpont nyílt, és az Alzheimer Cafék országos hálózata is egy Győrből indult civil kezdeményezés.

Az önkormányzat 30 éve vesz részt a WHO Egészséges Városok programban, és Győr egyedüli magyar városként tagja az Idősek Egészsége munkacsoportnak. Ez teszi lehetővé, hogy a győri koncepció is WHO-s módszertan alapján készül. A koncepció elkészítésére szóló megbízást a Szocioradar Bt. nyerte el pályázat útján, a szakmai munkában az önkormányzat együttműködik a Széchenyi István Egyetemmel.

Az elmúlt öt-hat év változásait vizsgálják egy minél átfogóbb és sokrétűbb helyzetelemzésben. Ez alapján készül el a koncepció, várhatóan október végére.

A koncepció a „Korbarát Városok Globális Hálózata” által javasolt területekben fogalmazza meg a célokat. Ilyen terület többek között a közlekedés, a lakásügy, a társadalmi részvétel, vagy a közösségi támogatás és egészségügyi szolgáltatások. A koncepció kidolgozása széleskörű társadalmi részvételen alapul, amelyben különösen fontos a korosztály közösségeinek, az időskluboknak a véleménye, javaslata. A helyzetfelmérés legszélesebb kört érintő része a lakossági felmérés, amely július 4. és augusztus 4. között történik az 50 év feletti győri lakosság 1500 fős reprezentatív mintáján.

A kérdőíves felmérés során a testi, lelki és szociális egészségi állapot mellett a kérdések érintik a lakáskörülményeket, az érintett korcsoport napi életvitelét, szabadidő eltöltési szokásait, aktivitását, az egészségügyi és szociális szolgáltatások megítélését.

A félreértések elkerülése végett, a kérdezőbiztosok a nyugdíjas korosztályból kerülnek ki és rendelkeznek a polgármester által aláírt megbízólevéllel. Ha valakinek kételye támadna a kérdezőbiztos személyét illetően, akkor munkaidőben a Polgármesteri Hivatal WHO Iroda 96/500-555-ös telefonszámán érdeklődhet és kaphat információt.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6814907968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása