SZEPTEMBERBEN LEGYEN AZ ISKOLATÁSKÁBAN EGY TANÁR IS a biztonság kedvéért
2019. július 17. írta: Rát Mátyás

SZEPTEMBERBEN LEGYEN AZ ISKOLATÁSKÁBAN EGY TANÁR IS a biztonság kedvéért

diakhitel2.jpgA tanév végeztével a szokásosnál is több pedagógust keresnek az iskolák. Rétvári Bence szerint nem vészes a helyzet, ám a számok mást mutatnak. Ráadásul sok intézményben „bármilyen szakos” tanárt keresnek.

Néhány napja Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a Magyar Nemzetben megjelent írásban bizonygatta, hogy nem vészes a tanárhiány az országban. A cikkben ugyan leírták, hogy a következő 15 év alatt 60-70 ezer tanár távozhat a közoktatásból, de Rétvári szerint ezek az adatok nem adnak okot pánikra.

Az államtitkár szerint 2010 óta közel 30 százalékkal nőtt a pedagóguspályát választó fiatalok száma, tavaly pedig összesen 9845 hallgatót vettek fel erre a területre. Csakhogy azt senki nem tudja, hogy a pályakezdők mekkora százaléka hagyja el rövid időn belül a köznevelést. Az igazi probléma ugyanis nem az, hogy nincs, aki tanár akarna lenni, hanem az, hogy ezek a fiatalok a munkába állás után nem sokkal végül mégis más területre vándorolnak át.

Az idei tanév végén több mint 2300 aktív álláshirdetés volt a közoktatásban dolgozó pedagógusok számára, a tanítót 593-mat, a tanárt 1825-öt keresnek. A hét elején tanároknak meghirdetett állásból viszont már 2783, tanítóknak pedig 879 volt a kozigallas.hu-n.

Már két éve is volt nem egy olyan álláshirdetés, amelyben nem volt megadva, milyen szakos oktatóra lenne szükség az adott iskolában, hanem egyszerűen csak „bármilyen szakos” tanárt kerestek az intézmények. A jelenség az elmúlt években egyre több iskolában tapasztalható, és nem minden esetben csak kistelepüléseken.

A tanárhiány a közoktatás minden területén ugyanúgy jelen van, így nem képeznek kivételt a szakképzési centrumok sem.

Első ránézésre lehet, hogy nem tűnik súlyos problémának, ha néhány ezer pedagógus hiányzik az országban, de a kellő utánpótlás hiánya miatt számuk megsokszorozódhat a következő évek során.

Az unalmas tanévzáró ünnepek végén az igazgató nem azzal zárja majd a beszédét, hogy kellemes nyaralást kíván, hanem azzal, hogy “szeptemberben mindenki hozzon magával egy tanárt is.”

via 24.hu

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9114968010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása