GYŐRI AUTÓSOK: Ezek a legjobb téligumik a mostani piacon!
2019. szeptember 30. írta: Smitt Róbert Író

GYŐRI AUTÓSOK: Ezek a legjobb téligumik a mostani piacon!

teligumi.jpg

Idén is kijött a német autóklub grandiózus téligumi-tesztje: most a 185/65 R15 méretű kereketet vették górcső alá. A 16 termékből egyetlen egy sem kapta meg a legjobb minősítést, és csak három került a "jó" kategóriába. Mutatjuk, tényleg jobb-e a drágább!

Csupán három téligumi kapott "jó" minősítést a német autóklub idei tesztjén - "nagyon jó" kategóriába egyetlen egy gyártó termékét sem sorolták a pontszámok alapján. Idén az ADAC a 185/65 R15 méretű abroncsokat vette górcső alá, amely az adataik szerint a legkeresettebb méret: összesen 16 különféle téligumit próbáltak ki a 18 pontból álló teszt során.

És akkor kezdjük a lista végéről: a vizsgált termékek közül a Davanti Wintoura lett a legrosszabb, amely összességében 5,5 pontot kapott - minél magasabb a pontszám, annál rosszabb az eredmény. A szakértők szerint ez a kerék kifejezetten a nedves utakon szerepelt rosszul, főképpen a kanyarokban, de már nem gyártják, ritkán kapni belőle boltban. Szintén a gyenge kategóriába került a Toyo Snowprox S943.as is a maga 5,1 pontjával. Ez különösen a hóban okozott csalódást a szakembereknek.

Nem jók, de nem is tragikusak

Egy fokkal jobban teljesített a Sava Eskimo 53+, amely már az "elégséges" kategóriába tartozik 3,6 pontjával. Ez az abroncs a száraz utakon nem tudta meggyőzni az ADAC tesztelőit.

Összesen 10 modellt soroltak a "kielégítő" kategóriába, meglepetésre rengeteg világmárka termékeit is megtalálhatjuk a listán: a Hankook Winter i * cept RS2 és a Continental WinterContact TS860 egyaránt 2,6 pontot kapott a németektől. Az összegzés szerint a jeges úton hagynak kívánnivalót maguk után. A Michelin Alpin A4 és a Goodyear UltraGrip 9 a hóban bukta el a jobb besorolást.

Íme a győztesek

A legjobb kategóriába összesen három abroncs fért be: a Pirelli Cinturato Winter és a Kleber Krisalp HP 3 egyaránt 2,3 pontot kapott a teszten. A dobogó tetejére pedig a Dunlop Winter Response 2 került, amely 2,1 pontot szerzett az ADAC tesztjén. Utóbbi a nedves utakon teljesített jobban a másik kettőnél, illetve az üzemanyag-fogyasztás tekintetében is verte a Klebert és a Pirellit.

Meg is kérik az árát ennek a kategóriának: némi internetes keresés után kiderült, hogy a Dunlop termékét ebben a méretben 17 500 és 25 100 forint között lehet megvenni - ez persze a darabonkénti ár. A Pirelli is ebben a sávban mozog, a Kleber gumijának darabjáért pedig 14 500 - 18 500 forintot kérnek.

Ám összevetés képpen a második legrosszabbul teljesítő Toyot is 14 ezer és 17 500 forintos darabáron lehet megvenni. A Sava Eskimo egy kicsit olcsóbb: 12 400 és 15 800 forint közötti áron kapható.

Az összes teszteredményt itt érheted el.

(portfolio)

A fotó illusztráció

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4815184606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása