IDŐZÍTETT BOMBA A GYŐRI TÁRSASHÁZAKBAN! Van pénzed felújítani az elektromos hálózatot?
2019. november 08. írta: BoldiG

IDŐZÍTETT BOMBA A GYŐRI TÁRSASHÁZAKBAN! Van pénzed felújítani az elektromos hálózatot?

lakastuz-femina-hu.jpg

Statisztikák szerint a lakástüzek harmadát az elavult villamossági rendszerek okozzák.

Ezért is alakult úgy, hogy a biztosítások egy része már nem is vállal kockázatot olyan lakásra, ahol nem korszerűsítették az elektromos hálózatot. A több százezer forintos költséggel járó felújításra, főként az évtizedek óta panelekben élő nyugdíjasoknak nincs pénzük.

Mielőtt megnyugodnának azok, akiknek a lépcsőházában az alapvezetéket felújították, érdemes megnézni a saját és a szomszéd lakásokat is, hiszen sok helyütt a 30-40 évvel ezelőtt beépített alumíniumvezetékek futnak, de sem a konnektorok és sokszor a biztosító szekrény sem felel már meg a biztonsági előírásoknak.

Azt az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság is több ízben hangsúlyozta, hogy a panellakásokban keletkezett tüzek legalább harmadát a villamossági hálózat elöregedése idézi elő. Az elmúlt évtizedekben legfeljebb addig jutottak el a lakástulajdonosok, hogy az elosztókat felújítják. Ezzel a néhány tízezer forintos költséggel járó „javítással” több kisebb áramkört alakíthatnak ki, amellyel lényegesen csökkenthet a terhelés. A szakemberek szerint azonban a dugaljakat is ellenőrizni kellene, amivel már jóval kevesebben foglalkoznak, pedig azok egymásra vannak felfűzve, így egy konnektor akkor is terhelésnek van kitéve adott esetben, ha nem használják, csak a sorban utána következőt. Ez utóbbi legfeljebb pár ezer forintos költséget jelent. 

A teljes biztonságot a régi típusú, kétszeresen szigetelt aluvezetékek cseréje jelentené, de ennek az ára közelíti a félmillió forintot, még akkor is, ha nem a betonfalat vésik, hanem kívül, tokban vezetik el.

A tűzvédelmi előírások elsősorban az építkezések, illetve a társasházak vonatkozásában szigorodtak: például a magasabb épületek szigetelését a tűz terjedését gátló kőzetgyapot felhasználásával kell elvégezni a polisztirol helyett, ez persze negyven-ötven százalékkal is megnöveli a költségeket. A társasházaknál pedig a tűzvédelmi szabályok szigorodnak folyamatosan, a közös célú berendezések ellenőrzését is előírják. A lakások tulajdonosainak maguknak kell gondoskodniuk a biztonságukról, már ha van erre pénzük. Az elektromos hálózatra nem is köthető biztosítás, egy esetleges tűz esetén csak azt térítheti meg a biztosító, amire átterjedt a tűz. A biztosítók nem ritkán az elektromos hálózat állapotát is figyelembe veszik egy szerződés megkötésekor.

A félmillió panellakásban él a magyar lakosság tíz százaléka, a fiatal új lakásba költözők közül többen újítják fel a lakás berendezéseit. De nekik, akárcsak a harminc-negyven évvel ezelőtt beköltöző, ma már nyugdíjas lakóknak jelentene segítséget, ha az Otthon Melege program energiahatékonysági célú támogatásait, elektromos rendszerek felújítására is fel lehetne használni.

(Greenfo)

kép: illusztráció / femina.hu

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4215296976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása