MEGBÉNULHAT A PETZ ALADÁR KÓRHÁZ! Elképesztő! Létszámstop az egészségügyben
2019. november 12. írta: BoldiG

MEGBÉNULHAT A PETZ ALADÁR KÓRHÁZ! Elképesztő! Létszámstop az egészségügyben

petz_korhaz_gondozo_hu.jpg

Elképesztő folyamat indulhat meg az eddig is krízisről krízisre bukdácsoló egészségügyben.

A Népszava kapott jelzést arról, hogy a durva mértű orvos- és ápolóhiány ellenére nem vehetnek fel új embereket az igazgatók a fenntartó utasítása alapján. A vezetők hitetlenkednek, az illetékesek hallgatnak.

Értelenül állnak a kórházigazgatók az állami fenntartó múlt pénteki, a laphoz is eljutott levél miatt, ugyanis gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben. November hatodika után, a rendelkezés visszavonásáig csak megbízási szerződést köthetnek, új jogviszonyt nem, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem. 

Jelenleg 15-20 százalékos nővér- és egyéb szakember hiánnyal küzdenek, az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak. Elég csak a kórházak honlapjain futó rengeteg hirdetésre tekinteni.

A lapnak nyilatkozó kórházigazgatók tréfának hitték először, ugyanis az elektronikus posta bélyegzője szerint ugyanis az utasítást pénteken, a hivatali munkaidő után egy perccel küldték ki, és a levélben egy olyan „négyezres besorolású” kormányhatározatra hivatkozva rendelte el az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) főigazgatója a létszámstopot, amely hivatalos jogforrásokban nem jelent meg, így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó tájékoztatásával.

A lap már vasárnap este megkereste az ÁEEK-t, de hétfő estig nem válaszoltak. A Magyar Kórházszövetség hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is. 

A fentiek egészen elképesztő helyzeteket is szülnek, jelenleg legalább öt kórház esetében azért is tisztázatlan, hogy ki az igazgató, mert ugyan az ÁEEK a vezetői pályázatokat lebonyolította, és továbbította a nyertesek nevét is a tárcához, Kásler Miklós miniszter még nem írta alá a kinevezési okmányokat. 

De baj az is, hogy egy nagyobb intézményben csak a természetes fluktuáció miatt havonta 100-150 ember cserélődik. Most a távozók ugyan kiléphetnek, de oda ahová indultak, már nem vehetik fel őket, legfeljebb vállalkozói szerződés keretében lenne lehetőség a foglalkoztatásukra.

A pénteki ÁEEK levélben az is szerepel, hogy a mentesítési eljárás szabályait egyelőre még nem dolgozták ki.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5515302526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása