HATALMAS VÁLTOZÁSOK A MÁV MENETRENDBEN DECEMBER 15-TŐL! A győrieket ezek érintik
2019. november 23. írta: BoldiG

HATALMAS VÁLTOZÁSOK A MÁV MENETRENDBEN DECEMBER 15-TŐL! A győrieket ezek érintik

vonat.jpg

December 15-én vasárnap lép életbe a MÁV-START 2019/2020-as menetrendje. 

Az új vasúti menetrend kapcsán ismét olyan változásokat ígér az utasok számára a MÁV, ami bővíti a választható vonatok számát és minőségét, figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatási színvonalat.

2015-től négy év alatt 138,2 millióról 141,8 millióra nőtt a MÁV-START utasszáma, a növekedés leginkább a nagy elővárosi forgalmat lebonyolító szakaszokon kiugró. A tavalyihoz képest az első három negyedévben közel 1 százalékkal nőtt a MÁV-START vonatain utazók száma, idén szeptember végéig 105 millió utast szállított a vasúttársaság. A nagyobb forgalmat lebonyolító vonalak közül 20 százalék feletti mértékben nőtt az utasszám: a Budapest–Esztergom vonalon 710 ezerrel, a Budapest–Tatabánya szakaszon 640 ezerrel, a Budapest–Kunszentmiklós-Tass szakaszon 320 ezerrel többen választották a vasúti utazást.

A teljes menetrendi változást ezen a vasutas oldalon eléred!

Kiemeltük azokat, amelyeket a győri vonalakat érinti:

Budapest–Győr–Hegyeshalom vonal

  • Új, Iseum elnevezésű InterCity közlekedik 19:40-es indulással a Keleti pályaudvarról, Győrön át Szombathelyre, későbbi eljutást és jobb csatlakozásokat biztosítva. A változás miatt a 19:10-kor induló Sopron Bank InterCity nem fog továbbítani szombathelyi közvetlen kocsikat, illetve a 20:10-kor induló Arrabona InterCity a menetrendváltástól nem közlekedik.
  • Új, G10-es elővárosi gyorsított vonat közlekedik péntekenként, 13:53-kor a Keleti pályaudvarról Győrbe.
  • A hétvégén Győrből 16:26-kor induló, 1945-ös számú vonat a Déli helyett a Keleti pályaudvarra érkezik, Bicskén is megáll.
  • Új, elővárosi G10-es gyorsított vonat indul vasárnaponként 15:26-kor, Győrből a Keleti pályaudvarra.
  • A Győrből 4:45-kor Budapestre induló, 4919-es számú vonat Tatabánya és Kelenföld között gyorsvonati megállásokkal közlekedik: Alsógallán, Bicske alsón és Biatorbágyon is megáll – gyorsabb eljutást biztosítva a vonalon található több településről.

Győr–Celldömölk vonal

  • A vonalon új, ütemes menetrend lép életbe, melynek eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban, kétóránkénti ütemben, napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik. Korszerű, alacsonypadlós, légkondicionált Desiro motorvonatok szállítják az utasokat. A vonatok Győrből a Budapest felől érkező railjet vonatokhoz csatlakozva indulnak. Ezek csak Győr-Gyárváros, Győrszabadhegy, Gyömöre-Tét, Szerecseny, Vaszar, Pápa, Celldömölk, Jánosháza, Sümeg, Tapolca, Balatonederics, Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Gyenesdiás és Keszthely állomásokon állnak meg. Balatonszentgyörgyön mindkét irányban átszállási lehetőség nyílik a Budapest–Nagykanizsa gyorsvonatokra. Az InterRégió vonatokkal a jelenlegihez képest csaknem 30 perccel csökken az eljutási idő Győr és Balatonszentgyörgy között, a nyugat-dunántúli városok és a Balaton közötti kapcsolat számottevően javul.
  • Győrből páratlan órákon 12. percben indulnak és páros óra 47 perckor érkeznek, Balatonszentgyörgyről páros órakor indulnak és páratlan óra 59 perckor érkeznek. Az első vonat Győrből Balatonszentgyörgyre 7:12-kor indul, az utolsó 20:47-kor érkezik. Balatonszentgyörgyről az első vonat 6 órakor indul, az utolsó 21:59-kor érkezik meg.
  • Az InterRégió vonatok indításával változik a Győr–Celldömölk vonat menetrendje is. A kétóránként közlekedő InterRégió vonatok mellett kétóránként személyvonatok fognak közlekedni, melyek több helyen állnak meg. A vonatok indulási és érkezési ideje a jelenlegihez képest fél órával eltolódik, emiatt Győrben változnak az indulási és érkezési időpontok, illetve a csatlakozások. Ménfőcsanak, Győrszemere, Halipuszta és Gyömöre állomásokon nem állnak meg a vonatok, az alacsony utasforgalom és a párhuzamos buszos eljutási lehetőségek miatt.

A vonattal utazók körében egyre népszerűbb az online vásárlás, különösen az e-vonatjegy. 2019. október végéig már 11,6 millió jegyet vásároltak online (az internetes felületen és a MÁV alkalmazásban együtt), míg 2018-ban egész évben 9,4 millió, 2014-ben pedig még csak 3 millió volt ez a szám. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben választják az e-vonatjegyet az utasok. A MÁV mobilalkalmazás már több mint 400 ezer okostelefonon érhető el, a jegyvásárlásra alkalmas verziót pedig 220 ezren töltötték le. Az új felhasználók több mint fele a nyári figyelemfelhívó kampány hatásának tudható be. Az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt: jelenleg a jegyek 8,5%-át vásárolják meg az applikációban, míg az év elején ez az arány még csak 4,3% volt. 

A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás.

 

Itt léphetsz be a Boldogulj Győrben Facebook csoportba, vagy írj nekünk, ha láttál vagy hallottál valamit: a boldoguljgyorben@gmail.com címre.

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Ingyen jutunk el hozzád, de nem ingyen készülünk, kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4315321504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása