Kamu a gyógyszertárakban - Szakemberek szerint a homeopátiánál is nagyobb a baj, a gyógynövénykivonatokkal
2017. október 30. írta: Cseri Pali

Kamu a gyógyszertárakban - Szakemberek szerint a homeopátiánál is nagyobb a baj, a gyógynövénykivonatokkal

gyogynovenyek_vitaminnagyker_wbaruhaz.jpg

Miközben a gyógyszereket gyakran kétmilliárd dolláros költséggel, tíz-tizenöt évig tesztelik, hogy forgalomba kerülhessenek, a homeopata szerekre hatásvizsgálat nélkül ütik rá a pecsétet. Most először az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete kimondta: nincsen bizonyíték arra, hogy a homeopátiás készítmények használnának, viszont kárt okozhatnak, ha egy beteg azért nem jut valódi orvossághoz, mert ezeket részesíti előnyben. Hazai szakmai körök ellentmondásosan reagáltak a fordulatra, miközben arra is figyelmeztetnek, hogy az itthon kapható gyógynövénykivonatok még több gondot okoznak. Ezen étrend-kiegészítőként árult termékek forgalomba hozatalához elegendő a szimpla bejelentés is: a hatóságot tájékoztatják arról, hogy mi van a dobozokban, ezt a hatóságnak ellenőrzés nélkül el kell hinnie, a vevő pedig máris hozzájut a patikában. De mihez is?

– Uram, tiszta lelkiismerettel egyiket sem ajánlhatom, ezeket a készítményeket ugyanis senki sem ellenőrzi.

Ezt a meglepő választ kaptam a fiatal, egyetemet végzett gyógyszerésztől, amikor azt kérdeztem tőle, melyik a legjobb egy bizonyos gyógynövény különböző gyártók által kínált kivonatai közül. A fiatalember, akitől korábban mindig kiváló tanácsokat kaptam, most elmondta: az étrend-kiegészítőknek nevezett termékekről csak annyit lehet tudni, amennyi a dobozokra van írva. Hogy a kapszulák valójában mit tartalmaznak? Az sajnos a gyártó titka. Hatásvizsgálatok, laboratóriumi elemzések nincsenek, azt is csak remélni lehet, hogy nem ártanak.

A 18. század alkonyán egy német orvos, Samuel Hahnemann a kinin hatását próbálta ki saját magán. A maláriához hasonló tüneteket észlelt: lázat, erős szívdobogást, gyomorfájdalmat. Ebből azt az egyébként megalapozatlan következtetést vonta le, hogy nagy adag kinin váltólázat okoz, miközben kis adag gyógyítja. Bátran tovább is ment, és általánosította a tapasztalatot: ha valamiből nagy mennyiség betegséget okoz, abból a kevés ugyanazt meggyógyítja. A „hasonszenvészetről” első tanulmányát 1790-ben írta, 1810-ben pedig megfogalmazta hívei által máig is követett alapelveit. A hasonlóság elve mellett kifejtette a víz emlékezetére vonatkozó tanát. Eszerint minél hígabb egy szer, annál hatékonyabb. Jellemző módon a mai homeopátiás készítményekben már gyakran egy árva molekula sincs az eredeti oldatból, de nem baj, hiszen a víz emlékszik rá. Csak megfelelően kell „potencírozni” az oldatot, ami valójában prózai folyamatot fed: a hígítások után alaposan össze kell rázni az oldatot. Az emlékezet állítólag a rázástól lesz.

A hazai szakmai körök ellentmondásosan reagáltak. A Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán közölte: az EASAC-határozatról hivatalosan értesítik a patikákat, de a homeopátiás készítményeket addig nem lehet kivonni a forgalomból, amíg az Európai Gyógyszerkönyv orvosságként tartja számon őket. A Semmelweis Egyetem rektora nyilvánosságra hozta: az intézményben nem indul többé Bevezetés a homeopátiába tantárgy, a Fogorvosok Szakmai Kollégiuma pedig azt a felhívást tette közzé, hogy a jövőben a fogorvosi karokon se oktassák a homeofogászatot.

A Magyar Orvosi Kamara a felelősséget a doktorokra hárította. A testület kimondta, hogy az engedélyezett homeopátiás szerek forgalmazását legitimnek tekinti, a forma kedvéért azonban felhívta a figyelmet, hogy szakmai-etikai mérlegelésre van szükség, ha egy orvostól olyan termékről kérnek véleményt, amelynek hatásosságát nem igazolták.

Szomorú tény, hogy Magyarországon orvosok írják fel a teljesen hatástalan szereket. Így nyilatkozott lapunknak Boldogkői Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. Szerinte abszurd, hogy miközben a gyógyszereket gyakran kétmilliárd dolláros költséggel, tíz-tizenöt évig tesztelik, hogy forgalomba kerülhessenek, a homeopata szerekre hatásvizsgálat nélkül ütik rá a pecsétet.

Magyarországon ma tizenötezer-féle étrend-kiegészítő van forgalomban. Ha azt feltételezzük, hogy 95 százalékuk rendben van, akkor is óriási azoknak a készítményeknek a száma, amelyek jobb esetben hatástalanok – rosszabb esetben kárt is okozhatnak. Így nyilatkozott a 168 Órának Csupor Dezső. A közelmúltban fogyasztószereket és potenciafokozókat vizsgált, és mindkét csoportban akadtak hamisított szerek, amelyekben nem voltak benne a dobozokon feltüntetett összetevők. Több potenciafokozóban viszont olyan hatóanyagot talált, amelyet a gyógyszerek közül csak szigorúan vényköteles orvosságok tartalmaznak, ezeket tilos felírni szív- és érrendszeri panaszok esetén. Ha keringési problémákkal küzdő beteg beveszi az ilyen, állítólag csak gyógynövénykivonatokat tartalmazó hamisítványt, akár az életébe is kerülhet.

 

A teljes cikket ide kattintva olvashatja

 

A kép illusztráció: vitamninnagyker webáruház

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8913117042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása