MEGTÁMADTÁK GYŐR KÖRNYÉKÉT A KRUMPLIBOGARAK: Ezres seregek jönnek
2018. június 22. írta: Cseri Pali

MEGTÁMADTÁK GYŐR KÖRNYÉKÉT A KRUMPLIBOGARAK: Ezres seregek jönnek

krumpi.jpg

Krumplibogár-invázióval küzdenek a kónyi Győri utca kerttulajdonosai. Ezerszám lepik el a bogarak birtokaikat és szinte mindent elpusztítanak, ami eléjük kerül.

Krumplibogarak „legelik le” a kónyi Győri utcai kertek termését. Horváth Alajosnak a paprikapalántáit tették tönkre, az őstermelő savanyúságot készített volna. Az ügy már a hatóság előtt van, a helyi jegyző megtette a szükséges lépéseket. Egy tavaly a földbe visszaszántott burgonyaültetvényről érkezik az invázió – számolt be a kisalfold.hu.

Horváth Alajos kertjében ezerszám borítják a földet a burgonyabogarak. A gazda ahogyan tud, próbál védekezni ellenük. Kevés sikerrel.

Gyakorlatilag mindent elpusztítottak nála a kártevők. A krumplit, a paradicsom- és paprikapalántákat, az uborkát.

Nem csak a kertben okoznak felfordulást, hiszen bejöttek már az udvarra, sőt, a lakásba is– sorolta Horváth Alajos.

Nem lehet kiülni tőlük az udvari padra, mert rajzanak körülöttünk. A nyitott ablakon bemásznak a szobákba. Ezrével, tízezrével támadnak. Lassan hetvenéves vagyok, de ilyet még nem láttam.

A kerttulajdonosok elmondták: tavaly a kertjeikkel szomszédos területen többhektárnyi burgonyát termeltek. A termést azonban nem szedték ki, csak visszaszántották a földbe. Ennek látják most az „eredményét”.

Nem végezték el a szükséges permetezést, védekezést, így szabadon keltek ki a bogarak a kukoricásban. Beszéltünk a szerintünk felelős gazdával. Adott néhány palántát, meg azt mondta, kifizeti a tönkrementek árát. Én ötvenkétezer forintot ruháztam be, de nem ennyitől esek csak el. A paprikát ugyanis savanyúságnak készítem el és őstermelőként értékesítem. Nekem ez most komoly kiesést jelent. Ráadásul a régi vevőimet ha nem tudom idén kiszolgálni, elpártolnak tőlem. Télen a nyugdíjamat egészítem ki ezzel a tevékenységgel. Ha nem intézkednek sürgősen, jövőre is ugyanez lesz a helyzet.

A Győri utcaiak a kónyi jegyzőhöz fordultak segítségért. Némethné Hajzer Marietta hivatalból megtette a bejelentést az illetékes hatóságnál. A jegyző úgy tájékoztatott, hogy a Győri Járási Hivatal illetékes osztálya már tartott helyszíni szemlét és megteszik a szükséges intézkedést.

A Győri utcaiak azt szeretnék, ha az érintett határrészt fertőtlenítenék, hogy jövőre már ne fordulhasson elő a mostanihoz hasonló krumplibogár-invázió.

A megyei kormányhivatal a lap megkeresésére úgy tájékoztatott, hogy a helyszíni ellenőrzésen megállapították, a burgonyabogarak származási helye a közeli kukoricatábla. A hivatal felhívta a kukoricatábla tulajdonosának figyelmét a jogszerű állapot helyreállítására és kötelezte a védekezés elvégzésére.

(agrárvilág)

 

Fotó::agrarvilag.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9914065345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása