A győri erdő, ami nincs. Mit tesz  vagy nem tesz a városvezetés?
2017. július 23. írta: Cseri Pál

A győri erdő, ami nincs. Mit tesz vagy nem tesz a városvezetés?

fak_cimlap.jpg

Valamikor a nyolcvanas években még ipari méretekben folyt a lakásépítés. A házgyár ontotta a paneleket és előbb a  Marcal l.  ( ..bocsánat, akkor még Bélának…Kun Bélának hívták..) , majd a Kunbéla II. épületei nőttek gomba módra.

Aztán egyszer csak véget ért a panelkorszak.  De az előkészített építési terület ott maradt. A megépült panelerdő és a Pándsza / Holt-Marcal töltésén kanyargó Pápai út között egy feltöltött, elegyengetett óriási építési terület maradt. Majd a panelek mellé felépült még néhány társasház, és az Apor iskola. De utána maradt a puszta!  Kb. 200-250 m széles  és 700- 800 m hosszúságú sáv, azaz mintegy 15-17 hektár senkiföldje.

erdo_ut.jpg

Persze a természet nem hagyta annyiban ezt a pazarlást, néhány év alatt facsemeték bújtak ki a földből és lassan egy kis vadon nőtt. Egy senki által nem ültetett, nem gondozott erdő állt a építési  területen. És a panellakók boldogan vették birtokba.  Lehetett sétálni, futni, kutyát sétáltatni.  

Az akkori városgazdálkodási vállalat egy idő után rájött, hogy célszerű évente 1-2 alkalommal lekaszálni a füvet. Ezzel persze nem csak a  gazt, hanem az újabban kihajtó csemetéket is lekaszálták. De a már megnőtt, nagyobb fákat megkímélték.

futopalya.jpg 

Később a város még egy különleges futópályát is épített a fák alá.  A farönkökkel szegélyezett és fakéreggel feltöltött futópálya igazi kuriózum volt, és sokan használták akkoriban futásra, edzésre.

pad.jpg

A szánkózó-dombnak szánt füves földkupac szélén pedig ügyes bringások készítettek maguknak ugratópályát. Veszélyes, de izgalmas játék, sport a panelban lakó fiataloknak.

Régen jártam ebben az erdőben. Majdnem 15 éve!

Most a panelekben lakók kérték a segítségemet! A Kiserdőnek elkeresztelt terület szélén újabb társasházak nőnek ki a földből! Kis falatokat kiharapva a területből!  Kérésükre újra bejártam az  erdőt! A képeket ekkor készítettem.

A mára közel 30 éves fák bizony megnőttek! A zömében szürke és nemesnyár fafajták bizony gyorsan nőnek. Köztük füzek, kevés akác, dió és meglepően nagyra nőtt ezüstfák.  A Győr-Szol még most is évente kaszálja a területet. Sajnos ezzel megakadályozza a közben megbetegedett és kivágott fák pótlását! Pedig új sarjak lennének bőven! És sajnos éppen a kaszálás okozza sok fa pusztulását! A  gépek megsértik a fák kérgét és azok korhadni kezdenek. Sorsuk a kiszáradás, kivágás lesz!

A futópálya még megvan, és meglepően sokan  használják. Persze a kéreg feltöltésből mára kevés maradt! Ideje lenne pótolni!  Az utak továbbra is csak a kitaposott ösvények! A bicajos ugrató-pálya is megvan! A most ott ügyeskedő fiatalok már az építők gyermekei, egy új generáció, akik birtokba vették  szüleik birodalmát!

Sajnos szemétgyűjtő híján elég lehangoló a látvány. Elmondásuk szerint nem ők, hanem esténként ott cigiző, iszogató társaság a bűnös ebben.   

szemet.jpg

Tehát van egy erdő Győrben, ami hivatalosan nem is az, hanem építési terület! És ez az erdő érték  a panelben élők számára- A városvezetés pedig úgy tűnik, nem tud döntést hozni!

Mi a jobb? Ha a magától nőtt erdőt elfogadja annak, ami, azaz erdőnek, parknak…ÉRTÉKNEK! És akkor konfortossá teszi utakkal, padokkal, szemét gyűjtéssel, hosszabb életű fák ültetésével, esetleg virágokkal, pázsittal! És Győr legnagyobb parkja lehet ez a terület!

Vagy enged a nyomásnak, és a lakásínség miatt ismét értékessé váló építési területet eladja a jó pénzt ígérő építési beruházóknak. És akkor itt is tömbházak állnak hamarosan!  Csak az emberek fogják nagyon  rosszul érezni magukat bennük. Mert  ők bizony zöldre, fákra, erdőre vágynak!  

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8612682209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása