Parasztvakítás lenne az Otthon Melege Program? Már el is fogyott a lóvé...
2017. augusztus 17. írta: Cseri Pál

Parasztvakítás lenne az Otthon Melege Program? Már el is fogyott a lóvé...

hirek_ma.jpg

Lakosságot segítő intézkedés helyett olcsó politikai reklám – volt olyan szakértő, aki így vélekedett a Magyar Nemzet kérdésére az Otthon Melege Programról.

Melyiket lehet és mennyiért?

Az idei háztartási gép csereakció hatszázmilliós keretösszeggel indult, két régióban pedig szinte azonnal elfogyott az erre szánt állami pénz. A választható modelleket a minisztérium szabja meg, a pályázat összeállítása pedig nem egyszerű feladat.

A műszaki áruházak százféle modellt kínálnak azoknak, akik az Otthon Melege Program támogatását igényelnék.  Minél több a pluszjel az energiahatékonysági tanúsítványon, annál energiatakarékosabb a kiválasztott gépezet, de annál drágább is-írja a zarojel.hu.

Az nemzeti program kalkulátorral segít a pályázóknak kiszámolni, hogy egy drágább, de energiatakarékosabb készülékkel mennyi áramot, vagy vizet spórolhat.

A támogatás mértéke a műszaki cikk energiabesorolásától függ: a maximális támogatás 45 000 forint, de a kedvezmény nem haladhatja meg a bolti ár 50 százalékát.

A támogatást csak a kiválasztott gyártók bizonyos modelljeire lehet igénybe venni.

A pályázónak meg kell adni többek között az új és a lecserélni kívánt háztartási gép adatait, és ki kell számolni, hogy a váltással mekkora széndioxid- és energiamegtakarítás érhető el. Lássuk be, ez sokunknak nem könnyű feladat.

A GKI igazgatója szerint jelképes kormányzati segítségről van szó, számos esetben pedig túlárazott termékeket kínálnak.

„Ha ezt a támogatást egy kicsit hatékonyabban osztanák szél, tehát a fogyasztónak lehetősége lenne nagyobb választékkal szembesülni és választani, valószínűleg egy kicsit megfontoltabban és alacsonyabb ár mellett döntene”– mondta Petz Raymund ügyvezető igazgató.

 

Címlapfotó:hir.ma

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!



A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr5512757928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása