Új megoldással védik a fákat Győrben
2017. szeptember 07. írta: Cseri Pál

Új megoldással védik a fákat Győrben

fak_gyor_kisalfold.jpg

Győr belvárosában a fák töve körül kialakított úgynevezett faveremrácsok balesetveszélyessé váltak a megnövekedett gyökerek által okozott burkolati hibák és sérülések miatt. Helyenként megsüllyedt a térkő burkolat, néhol pedig felnyomták azt a fák gyökerei és az eredetileg beépített faveremrácsok nem tudták betölteni funkciójukat. A botlásveszély elhárítása és a könnyebb kezelhetőség érdekében az önkormányzat kezdeményezésére keresett új technológiai megoldást a hagyományos rácsok kiváltására a GYŐR-SZOL Zrt.

A belvárosi fák tövét egy új anyaggal töltik fel, amely mind esztétikai, mind biológiai, mind balesetvédelmi szempontból korszerűbb a korábbi, faveremrácsos megoldásnál. A szolgáltató koordinálásával a régi rácsokat elbontják, a fahelyeket kitakarítják (ügyelve a gyökerek épségének megőrzésére), majd új, 1,2 × 1,2 méteres fémszegélyes fahelyeket építenek (néhány helyen, ahol szükséges, ennél nagyobbakat is), melyeket feltöltenek az új burkolattal.

Kifejezett kérés volt, hogy a fák épségét megóvják, hiszen „szintbe hozni” a burkolatot nem egyszerű mivel a felnőtt gyökérzetet védeni kell, ezért is esett a választás erre a rugalmas megoldásra. A világ nagyvárosaiban, többek között Bécsben, a Mariahilfer Strassen és Párizs belvárosában is ilyen megoldásokat alkalmaznak.

a következő hetekben mintegy 80 fát érint a beavatkozás a Győr belvárosában, a szolgáltató folyamatosan gyűjti az alkalmazással kapcsolatos tapasztalatokat.  A lakosság türelmét kérik egyúttal a munkálatok ideje alatt, melyek szeptember végéig véget érnek.

A szóban forgó burkolat műgyanta és kavics vagy kőzúzalék keveréke, amelyet speciálisan járdák és kis forgalmú utak járófelületének fejlesztettek ki. Felülete kemény, jól járható, csúszásmentes, tartós, fagyálló és UV-stabil. A víz számára teljesen átjárható: a lehulló csapadékot az alépítménybe vezeti, ahonnan az a talajba elszivárog, a felfelé tartó talajpárát pedig átengedi. Felülete természetes hatású; a felhasznált kavics vagy kőzúzalék színét és textúráját adja vissza.

A munkák során kiemelten figyelnek a sétálóutcákra, hiszen tavaly elvégezték itt minden idők legnagyobb takarítási munkálatát, idén pedig új utcatáblák, új virágládák, új szemeteskukák és párakapuk kerültek ki a közterületekre.

 

Címlapfotó: kisalfold.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr9412808896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása