Győr miért az egy kupacba telepített medencék városa?
2017. november 04. írta: BoldiG

Győr miért az egy kupacba telepített medencék városa?

aquasport-uszoda-gyor.jpg

Talán ez a közhely duruzsolt a városi döntéshozók fejében is, minden észérvet elnyomva, amikor az EYOF okán felépülő új sportuszoda helyét a sportmonstrum végében, a Holt-Rábca partján sikeredett meglelniük.

A város és környékének lakói, valahogy nem szeretnek az egy kupacba épített fürdőkig utazni!

És lőn az okos döntés:

Fürödhetnek otthon a kádban, az utca porában...vagy a folyók valamelyikében, a  kavicsbányák rémisztő vizében is..abból úgyis van épp elég a környéken.

rabaquelle.jpg

De ha medencében szeretnének úszni, pancsolni, akkor utazzanak! Busszal, kocsival...át a városon...Minek ez a nagy kényeskedés? Hát nem?

Nézzünk kicsit szét a városban és kalandozzunk el a múltban:

Először...nagyon régen volt ugye a gőzfürdő...amire a többség nem emlékszik és aki még igen, annak sem biztos, hogy szép emlékei vannak.

strand-regen-gyor.jpg

Ott a strand a Rába torkolatnál! Aminél nyáron jobb helyet csajozni-pasizni, kicsit lubickolni...aztán hazatérve napokig ilyen-olyan kiütéseket vakargatni, kenegetni….szóval remekebb és borzasztóbb helyet (igen így egyszerre) nemigen lehetett találni a városban.

Na és a folyók! Az Aranypart, amikor a Duna még megkerülte a Püspökerdőt….és a vízben tömegesen pancsoló győriek közül minden évben akadt néhány, aki már csak fulladtan, tepsiben tudta elhagyni a helyszínt, mert a vizimentők…....Na azok akkor még nemigen voltak.

Aztán a Kóvalter, hajj! Amikor nagy volt a Rába vize, akkor nem volt ám tanácsos próbálkozni, mert a folyón sodródva megnézni a belvárost mégsem akkora öröm….Aszály idején pedig a meder alján tocsogó víz, a sumák, méteres iszap és az abban rejtőző millió kagyló, rozsdás fazék, harcsára szabott, leszakadt háromágú horog és hasonlók okán volt kissé problémás a vízben téblábolás.

thermal-regi-gyor_1.jpg

Szerintem a legjobb hely a Thermál volt!  A kinti medencében lehetett úszni is. Télen a gőzölgő vízben lubickolni ...na az tényleg szuper volt! Persze a forró fürdőben ázó nagypapák-nagymamák közé már óvatosabban merészkedett a fiatal...de minek is, hiszen elviselhetetlenül forró vize tényleg az öreg tagok gyógyítására volt a legjobb.

Nos ez a múlt!

A jelen: Az új Thermálfürdő, ami már nem is annyira új, és ideje lenne kicsit felturbózni, tele millió szlovák nyugdíjassal. Ők még meg tudják fizetni a horrorisztikus belépő árát.

Nyáron ehhez hozzácsapva a strand, amely semmit nem változott az elmúlt 40 év alatt. Ugyanazok a medencék, ugyanazok az öltözők, és ugyanazok a fertőzések, igazán idilli hely most is.

A sarkába épített sátoros uszoda, aminek sekély vízében kellene szerencsétlen gyermekeknek úszni tanulni, nos ez a fedett medence leginkább a esztelenségig agyon klórozott vizéről híres. Nem tudom változott-e a helyzet mostanában, de épeszű szülő oda nem engedte be a gyermekét. A klór miatt asztmás rohamokat produkáló és vakarózó gyerekek úszni aligha tanulnak meg itt, a vizet viszont megutálták egy életre!

magyarvilmosuszoda-gyaev-gyor.jpg

A köznyelvben a máig GYÁÉV uszodának becézett (-na jó, van valami hivatalos neve is, de kit érdekel, ez már csak GYÁÉV uszoda marad) 25 méteres medencéje volt az első hely a városban, ahol viszonylag kulturált körülmények között lehetett úszni. És nagyon-nagyon sokáig ez az egy normális lehetőség volt egy közel 200.000-res (Győr + agglomerizáció) közönség számára.

Valamilyen rejtélyes okból az eddig felsorolt pancsolóhelyek mind egy kupacba, Győr-Sziget területére kerültek. Talán a folyók vonzása okán, vagy ki tudja miért, de minden ilyen létesítményt 500 méteren belül, szinte egymás mellé sikeredett eleinknek megépíteni.

A paneldzsungelek,  Szabadhegy, Ménfőcsanak, Gyárváros, vagy messzebb: Győrújbarát, Nyúl, Pannonhalma, hogy a kisebb településeket ne említsük...tehát ezen peches települések, városrészek lakói pedig vagy fürödtek otthon a kádban, vagy vállalták a buszozást, autózást át a városon.

Elég logikus gondolatnak tűnik az, hogy a három panelkupac kereszteződésében, a Pláza szomszédságában lévő régi laktanya területére épüljön meg az új uszoda!  A fentiekben felsorolt városrészek mindegyikéhez közel! Az agglomerizáció településeiből is erre vezet az út! Nem kell még a városon is átvergődni. És itt a régiós jelentőségű, méretű kórház! Esetleg lehetne fürdőkúrára küldeni a betegeket??? Hát igen ide egy komoly, nagy fürdő kellene!

Kellene sportmedence...persze, de kellene sok pancsoló, kisebb úszó és jó meleg vizes, lábáztatós, pihentetős gyógymedence is! De nincs!

Viszont sikerült milliárdokért egy ötven méteres, nemzetközi versenyzésre alkalmas medencét, uszodát építeni! Naná, hogy Szigetbe! Mégis hova-máshová? Logikus nem…?

Vajon mikor lesz annyi esze, bölcsessége a várost vezető elitnek (már ha elitek és bölcsek egyáltalán?), hogy jó döntéseket hozzanak és a város temérdek pénzét értelmes, a köz számára hasznos dolgokra költsék….?

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8513173066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása