Ez lenne a megoldás a munkaerőhiányra? A kiskereskedelembe is visszacsábítanák a nyugdíjasokat
2017. november 28. írta: Cseri Pali

Ez lenne a megoldás a munkaerőhiányra? A kiskereskedelembe is visszacsábítanák a nyugdíjasokat

nuygger_szov_kamaraonline_hu.jpg

Hamarosan a kiskereskedelemben is megjelenhetnek nagyobb számban a nyugdíjas-szövetkezetek - közölték a Magyar Idők által megkérdezett érdekképviseletek. Július óta már több mint 70 érdekközösség alakult.

Több kiskereskedelmi lánc is tett lépéseket annak érdekében, hogy megalakuljanak azok az országos nyugdíjas-szövetkezetek, amelyek a jelenleg az ágazatban dolgozó időseket is foglalkoztatnák a jövőben - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a lapnak.

Az alacsony dolgozói létszámok miatt Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének vezetője nem számít arra, hogy a nyugdíjasok nagyobb számú megjelenése az aktív dolgozók kárára menne.

Rengetegen mentek nyugdíjba a Nők 40 kedvezménnyel a kereskedelemből, viszont sokan újra munkába állnának - mondta Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. Véleménye szerint szükség lenne az idősek egyéni munkavállalását is segíteni a szövetkezetekben alkalmazott járulékkedvezményekkel, elsősorban a már most is dolgozó nyugdíjasok érdekében. Ez nem jelentene konkurenciát a szövetkezeti modellnek a közvetítői szerep miatt. ACoop-hálózat már kötött partnerségi megállapodást nyugdíjas-szövetkezettel a munkaerő megtartásának, toborzásának érdekében - olvasható a Magyar Időkben.

A parlamentben e a héten tárgyalják azt a módosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a szövetkezeti modellben ne csak az öregségi ellátottak, hanem a korkedvezménnyel és korengedménnyel nyugdíjazottak is dolgozhassanak, így a munkavállalók száma tovább nőhet.

(napi.hu)

 

Címlapfotó: kamaraonline.hu

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr10013399873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása