Nagyon félhetnek Borkaiék, hogy Hódmezővásáhely mintájára elverik őket : betiltották a plakátolást Győrben
2018. február 27. írta: Cseri Pali

Nagyon félhetnek Borkaiék, hogy Hódmezővásáhely mintájára elverik őket : betiltották a plakátolást Győrben

plakat_krizsan_csaba_mti.jpg

2018 január 26-án Győr és Hatvan közterület-használati rendeletét is különös ponttal egészítették ki a helyi képviselők. Mindkét város képviselő-testületében a Fidesz van többségben, de egyik sem tartozik az áprilisi választás szempontjából különösen kiélezett helyzetű választókerülethez.

  • Győrben úgy döntöttek – 30/A. § (1) –, hogy választási plakát a város teljes területén az önkormányzat e célra biztosított „önálló hirdetési berendezésén” helyezhető csak el.
  • Hatvanban „műemlékvédelmi, környezetvédelmi okból” hivatkozva tiltották be – 16. §  – lényegében a teljes belvárosban a választási plakátok kihelyezését.

Politikai kampányok idején a választási plakát a választók tájékozódásának egyik fő eszköze, sokan például ezeken látják először a helyi képviselőjelölteket vagy a miniszterelnök-jelölteket. Különösen felértékelődnek a plakátok azokon a településeken, ahol a helyi hatalom a nyilvánosság egyéb csatornái, így a helyi és települési média kézivezérlésével hatékonyan akadályozza, hogy az ellenzék üzenetei eljussanak a választókhoz.

A plakátok kihelyezését a választási eljárásról szóló kétharmados törvény szabályozza, helyi rendeletekkel további korlátozást bevezetni nem lehet. A törvény fő szabálya szerint

KAMPÁNYIDŐSZAKBAN A PLAKÁTOK KORLÁTOZÁS NÉLKÜL ELHELYEZHETŐK.

Vannak azonban szűkítések:

  • épületre, kerítésre csak engedéllyel lehet plakátozni;
  • hirdetési berendezést, óriásplakátot csak a szabályoknak megfelelően lehet kihelyezni;
  • a plakát nem takarhat el másik választási plakátot, és könnyen eltávolíthatónak kell lennie;
  • és ami a cikk szempontjából fontos: az önkormányzat a település egy részén műemlékvédelmi vagy környezetvédelmi okból megtilthatja plakát, illetve óriásplakát elhelyezését.

A győri rendelet védhetetlen

Vagyis a győri, a plakátozást általában tiltó rendeletmódosítás törvénysértőnek tűnik, mivel egyik kivétel sem vonatkoztatható rá.

A kérdésben a Kúria egy 2015-ös határozata számít irányadónak. A hódmezővásárhelyi önkormányzat 2013-ban a győrihez hasonló, általános tilalmat vezetett be az engedély nélküli plakátozásra, és bírságokkal sújtotta a „közösségi együttélés" szabályai ellen vétőket. A Kúria a rendeletet megsemmisítette, mert

  • a választási eljárásról szóló törvényben a választási plakátozás szabályozása zárt rendszer, tehát azt külső jogszabállyal, pláne egy alsóbb rendű helyi rendelettel módosítani nem lehet.
  • a helyi önkormányzat nem alkothat olyan rendeletet, amely szerint a választási plakátozás sérti a közösségi együttélés szabályait.

Logikusnak tűnik, hogy a közösségi együttéléshez hasonlóan a közterület-használat terén sem lehet olyan helyi szabályt alkotni, amely a választási törvénynél szigorúbban korlátozza választási plakátok kihelyezését.

(index.hu)

A teljes cikket ide kattintva olvashatja.

 

Fotó: Krizsán Csaba/ mti

 

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr3113702134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása