Március 15 margójára: volt itt minden, csak a didergő gyerekeket tényleg  oda kell vezényelni ilyenkor? Fel kell őket áldozni a politika oltárán?
2018. március 16. írta: Cseri Pali

Március 15 margójára: volt itt minden, csak a didergő gyerekeket tényleg oda kell vezényelni ilyenkor? Fel kell őket áldozni a politika oltárán?

unnep1.jpg

Évek óta résztvevője vagyok a győri március 15-i ünnepségnek. No nem lelkesedésből, sokkal inkább kíváncsiságból. Érdekes figyelni, ahogy az immár harmadik ciklusát töltő Borkai és a városi prominensek igyekeznek úgy viselkedni, mintha bármennyire is komolyan vennék ezt az ünnepet.

A program az évek során semmit, de tényleg semmit nem változott. Ugyanazok a szónokok, ugyanazok a versmondók és ugyanazok a katonák.....

Elhangzik a két szónoklat, a versek, némi zene, ének. Elsőre a helyi „nagy” emberek, majd őket követve rögtön a Fidesz teszi helyére a koszorút. Aztán a katonák, rendőrök, tűzoltók. S ezt követően azok a fura, maskarás szerzetek, akik magukat lovagrendnek, hagyományőrzőnek titulálva igyekeznek ezen az egy napon demonstrálni a létezésüket. (Máskor úgysem hallunk róluk semmit) De ők legalább viccesek!. Ahogy a 65-70 plusszos lovagok büszkén viszik a koszorút, annak van egy bája.

És végül az ellenzéki pártok megjelent, többnyire 2 fős küldöttsége, akik egymást közt csevegve igyekeznek elviselni a helyi hatalmasok feléjük sugárzó arroganciáját.

Nos, a mostani ünnep sem volt más!.

unnep2.jpg

Volt szemerkélős, nyirkos idő. Voltak katonák, lovagok, fura figurák. Na meg egészen apró, didergő gyermekek. Vajon őket ki és minek vezényelte oda? Láthatóan őket sem hatotta át a forradalom hevülete. Nagyon fáztak! Aztán egy kislány rosszul is lett, a mentő vitte el az ünnep felénél. Vele, a szüleivel ki fog elszámolni?

Ott voltak az ellenzéki pártok is….minek is?

És persze ott volt Borkai, az alpolgármesterek, a Fidesz helyi főemberei. De ma nem a polgármester volt a szónok! Nem! Ma a közelgő választások okán Simon Róbert Balázs volt a főfogás. Hallgattam a szövegét. Nagy szavak, üres pufogtatás. „Forradalmárok, haza, szabadság. hősök”...stb. Tulajdonképpen szolid volt. Sehol egy „soros” sehol egy „migráns”

Simon állítólag tisztességes ember. Tényleg egész normális beszédet mondott. De azért ne feledkezzünk el arról sem, hogy ő is ott ül a parlamentben már 8 éve ( Tényleg, fel sem tűnt!!) És valljuk be, sokat nem csinált eddig. A győriekért biztosan nem! Nyomogatta szorgalmasan a gombokat, ahogy Viktor elvárta tőle….

- Magán nyugdíj kassza

- Alkotmány átírása, alapjogok ( nyugdíj, egészségügy) megszüntetése

- Paks 2.

- OLAF jelentés elhallgatása

- Kínai vasút

- Illiberális állam

- Harc Brüsszel ellen

- stb, stb..nem kell sorolni ugye...szóval a mi Róbertünk, bármilyen rendes ember amúgy, szépen, gondolkodás nélkül nyomkodta a megfelelő gombokat a parlamentben és most abban bízik, hogy ismét erre kap megbízást a győri polgároktól.

Az egész ünnepség valódi kérdése az, hogy egy illiberális – nevezzük nevén : autokrata, (azaz látszat demokráciát fenntartó, diktatórikus) állam képviselői vajon hogyan merészelnek a forradalomról, a hősökről és a szabadságról szónokolni?

Tényleg, hogyan van ehhez arcuk? Hogy merészelik elnyomó, szervilis, hazudozó önmagukat akár csak a szónoklat erejéig Petőfihez, Kossuthoz, Széchenyihez hasonlítani?

A 12 pont felolvasásához már nem volt bátorságuk! Tegyük meg helyettük. Van ám a pontok között néhány, amit ugyancsak nehezen tudnának hitelesen kimondani:

„Mit kíván a magyar nemzet:

Legyen béke, szabadság és egyetértés.

  1. Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését.
  2. Felelős ministeriumot Buda-Pesten.
  3. Évenkinti országgyülést Pesten.
  4. Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben.
  5. Nemzeti őrsereg.
  6. Közös teherviselés.
  7. Urbéri viszonyok megszüntetése.
  8. Esküdtszék, képviselet egyenlőség alapján.
  9. Nemzeti Bank.
  10. A’ katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a’ külföldieket vigyék el tőlünk.
  11. A’ politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak.
  12. Unio.

Egyenlőség, szabadság, testvériség!”

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr8013742944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása