Győrtől csak erre a kalmár szellemre telik? A győri vár utolsó szeglete
2018. március 17. írta: BoldiG

Győrtől csak erre a kalmár szellemre telik? A győri vár utolsó szeglete

gyor-arrabona-01-0314cikk.jpg

Győr kalmárváros, mégpedig a legrosszabb értelemben az. Maga bizonyította be, az utóbbi tizenkét év során immár sokadszor. Kalmárkodni akar, mert azt hiszi, ért hozzá, de folyton rajta veszít. Nem úgy az üzletfelei: 2007-ben „jól eladta” 197 millióért a volt Vaskakas éttermet és a Bécsi kapu tér 1–3. számú házat. Az „értékesítés” indoka volt, hogy majd az új tulajdonos hamar felújítja, eltűnik a romos hatású kép Győr szívéből.

gyor-arrabona-02-0314cikk.jpg

Volt is terv, üvegkalitka, falbontás, fiatal építészek, meg 21. század. Aztán teltek, múltak az évek, és semmi sem történt – a mai napig. Nesze neked, „majd a tőkés hamar eltünteti a közös szégyent”. Azóta eltelt 11 év, és a tőkés eladni tervezi, hirdeti 300 millióért. Ennyit romlott a forint egy évtized alatt? Ennyiért érdemes lett volna kivárni ezt a kis időt, és a jó 100 milliós nyereség az eredeti eladó (a város) markát üthette volna.

Egyáltalán: ki vagy kik mondták ki az eladásra az áment? Kin múlott, hogy végül jó évtizede nem történt ott semmi, ha csak azt nem számítjuk történésnek, hogy az örök igazság szerint a használaton kívül ingatlan állapota csak romlik. Szívesen ide írnám a felelős nevét, ha sikerülne teljes biztonsággal megállapítani, aztán kíváncsian várnám a magyarázkodását az eladásról, a fel nem újításról… Kínos, nemdebár?

Akkor is állítottuk, ma is mondjuk, a jelek szerint hiába: ez az épületegyüttes a maga módján az egész megmaradt győri vár kulcsa és kapuja. Innen minden feltárható, bejárható (lenne). Jó példája ez a szerencsétlen épületegyüttes az urbanisztikai analfabetizmusnak és a politika értékszemléletének. Előre az Európa (egyik) kulturális fővárosa felé vezető úton!

Egy másik példa arra, hogy a botcsinálta politikuskereskedők miként kalmárkodnak szellemi-kulturális értékeinkkel: a Széchenyi téri Lloyd-ház. A Sztálin-barokk erényeiben felújított, „üvegkoronás gyöngyszem” (ez utóbbi jelzőt az egyik nagy példányszámú lap találta ki) 2007-ben már eladósorba került – ráadásul „fillérekért”… Valaki meg is vette, aztán európai uniós pénzből felújíttatta, mert állítólag a Széchenyi téri felújítási pályázat része volt. Eddig semmi baj. A gond az, hogy a gazdasági elem, mint a terv motorja, évekig üresen állt – eltekintve az utóbbi néhány év kebabos meg borbáros szorgalmától. Sebaj, megvette 2000 millióért az állam. Történhetett volna ez másként is, ha a Lloyd a város tulajdona, és tőle veszi meg állam e talicska pénzért! Mennyi helye lenne elkölteni!

Például Európa (egyik) kulturális fővárosa – nevezzük Győrnek, hisz’ a mi városunk és szorítunk sikeréért. Csak ez a rossz kalmárszellem egyszer kilibbenne innen.

Az eredeti cikket és rengeteg képet megnézheti az Arrabona Városvédők oldalán.

 

írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr2113748126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása