Megdicsérték a győri bíróságokat és bejelentették, hogy brutálisan meg kell növelni az engedélyezett bírói létszámot
2018. március 28. írta: Cseri Pali

Megdicsérték a győri bíróságokat és bejelentették, hogy brutálisan meg kell növelni az engedélyezett bírói létszámot

 megyei_birosag_gyor.jpg

A 2018. január 1-jétől létrejött nyolc regionális közigazgatási és munkaügyi bíróság álláshelyei miatt "rendkívüli mértékben" meg kell növelni az engedélyezett bírói létszámot és a hozzá kapcsolódó igazságügyi alkalmazotti létszámot - mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke szerdán a Győri Törvényszék és a Győri Ítélőtábla összbírói értekezletét megelőző sajtótájékoztatón, Győrben.

az első ütemben 45 álláshelyet hirdettek meg, erre 1088 pályázat érkezett. A második ütemben 41 álláshelyet hirdettek meg, ezen pályázatok elbírálása jelenleg folyamatban van. Kevés volt a külső pályázó, vagyis az, aki nem a bírósági szervezetben dolgozott korábban.

Ennek okait igyekeznek feltárni, ugyanakkor ebben közrejátszik az is, hogy szigorúak a feltételek. 2012 és 2017 között 980 álláshelyre írt ki pályázatot az OBH, ebből tavaly 274-et. Erre a 274 helyre 1900 pályázat érkezett, és 259 helyet, vagyis az álláshelyek 95 százalékát töltötték be. Tizenöt pályázat eredménytelen volt.

A győri régióközpontú közigazgatási és munkaügyi bíróság új helyre, a Szent István úti volt MTESZ-székházba kerül az épület felújítása után.

Kiemelkedik a Győri Törvényszék, amely 2012-höz képest tavaly év végére 45 százalékkal tudta csökkenteni a két éven túli ügyei számát. "Óriási teljesítményt" nyújtott a Győri Ítélőtábla is, amely 95 százalékkal növelte a befejezett polgári peres ügyek számát, 46 százalékkal pedig a befejezett összes peres ügy számát, annak ellenére, hogy tavalytól Fejér megye is a győri táblabíróság illetékességi körébe került. A Győri Törvényszék és a táblabíróság munkáját tavaly is az időszerűség, az ítélkezésben a megalapozottság, a szervezeten belül pedig a nyugalom és a biztonság jellemezte.

Takács József, a Győri Törvényszék elnöke elmondta, hogy tavaly az elsőfokú döntések 86-87 százaléka azon a szinten is maradt, ami azért kiemelkedő, mert folyamatosan nő a megye lakossága. Tavaly 43 ezer ügy érkezett a törvényszékhez és körülbelül ennyit be is fejeztek. A legtöbb ügy a megyeszékhelyre érkezett, de a belső migráció miatt jelentősen megnőtt az ügyek száma Sopronban és Mosonmagyaróváron is.

Mindezek mellett a büntetés-végrehajtási intézetekben bevezetett úgynevezett kártalanítás intézménye miatt jelentősen nőtt a büntetés-végrehajtási intézetekből érkezett ügyek száma, volt olyan nap, amikor 50-60. Ez azért van, mert a megyében Győrben és Sopronkőhidán is működik büntetés-végrehajtási intézet.

Széplaki László, a Győri Ítélőtábla elnöke arról beszélt, hogy tavaly 44 százalékkal volt több a peres ügyek szám a táblabíróságon, mint 2016-ban, amit egyrészt az illetékességi terület, másrészt a devizahiteles ügyek számának növekedésével magyarázott.

Kitért arra is, hogy a Kúria tavaly polgári ügyszakban mindössze két esetben helyezte hatályon kívül a táblabíróság másodfokú határozatát, büntető ügyszakban pedig egyen. A többi ügyben vagy elutasította a felülvizsgálati kérelmet, vagy elfogadta a másodfokú határozatot.

(MTI)

 Fotó: mabie.hu

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: szerkesztoseg@boldoguljgyorben.hu

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr6713786116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása