Nem tartotta be a KRESZ szabályait, három ember halálát okozta Győrszemerén
2018. április 11. írta: Cseri Pali

Nem tartotta be a KRESZ szabályait, három ember halálát okozta Győrszemerén

kresz_1.jpg

A Győri Járásbíróság elsőfokú ítéletében H. A. vádlottat három év fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre és négy év járművezetéstől etiltásra ítélte. A vádlott legkorábban a büntetés fele részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság rendelkezett a mintegy nyolcszázezer forintos bűnügyi költség megfizetéséről is.

Az első fokú ítélet tényállása szerint a középkorú vádlott az általa vezetett Seat típusú gépkocsival 2016 januárjában közlekedett Ausztria irányából vaszari lakóhelyére. A vádlott külföldi munkájukról hazafelé tartó három utast szállított, amikor a koraesti órákban Győr felől Pápa irányába haladva Győrszemere térségét elhagyta és az előtte lévő Fiat típusú gépjármű előzésébe kezdett a sebességet növelve. A vádlott helyismerettel rendelkezett, tudnia kellett, hogy 70 km/h sebességkorlátozó tábla következik, valamint a jó látási viszonyok között érzékelhetően szemből egy Skoda típusú gépjármű közeledett. A vádlott mindezek ellenére megkezdte az előtte kb. 80 km/h-val közlekedő gépjármű előzését. Az előzés során vette észre a szemből érkező járművet, amely miatt hirtelen jobbra kormányzással vissza akart térni a menetiránya szerinti sávba. Ennek következtében nekiment az általa előzött Fiatnak, amely az útról lesodródott és egy fának ütközött. Az ütközés után balra térve tovább haladt és az autó bal oldalával nekiütközött a szemből érkező Skodának, amely ennek következtében az útról lesodródott. Ezután a vádlott gépjárműve a szemből szabályosan érkező Volvónak ütközött.A baleset következtében a vádlottal utazó három utas olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszítette, míg a Fiat és a Volvo utasának sérülései 8 napon túli gyógytartamúak.

A bíróság az ítélet indokolásában hangsúlyozta, hogy a vádlott több KRESZ szabályt is, így a bukkanás jelző tábla jelzését, a záróvonalat, a megengedett sebességet, valamint az előzés szabályait figyelmen kívül hagyta, amelyek egy vezetéstechnikai hibával párosulva vezettek a súlyos közúti baleset bekövetkezéséhez. Ez utóbbival pedig közvetlen ok-okozati összefüggésben a vádlott három utasa a helyszínen életét veszítette, további két vétlen jármű utasai nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Ezen túlmenően a vádlott maga is maradandó fogyatékosságot előidéző sérüléseket szenvedett el.

A bíróság indokolásában kiemelte, hogy a kiszabott büntetés a bűnösség fokára, a bűncselekmény tárgyi súlyára és büntetési tételére figyelemmel megfelel az általános és a speciális büntetéskiszabási elveknek. A vádlott által elkövetett bűncselekmény 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, amelynek a középmértéke 5 év. A bíróság ugyanakkor a büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét, megbánó magatartását, valamint azt is, hogy a sértettek hozzátartozóinak jóvátételt teljesített. Különös méltánylást érdemlő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlott pszichés és fizikai állapotát.

Ezen körülmények a középmértéktől eltérő, a minimumhoz közeli büntetés kiszabását és a büntetés fele részének kitöltését követő feltételes szabadságra bocsátás meghatározását tették lehetővé. A bíróság álláspontja szerint az így kiszabott büntetés szükséges és egyben elégséges mértékű szankció ahhoz, hogy a vádlottat visszatartsa a jövőbeni elkövetéstől, egyben a társadalom számára is elrettentő hatású legyen.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész a döntést tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

(bíróság)

A fotó illusztráció

Írjon nekünk, ha látott vagy hallott valamit: boldoguljgyorben@gmail.com

Követed már a Boldogulj Győrben oldalunkat Facebookon? Nem? ITT most megteheted. Kérünk, támogasd portálunkat! Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://boldoguljgyorben.blog.hu/api/trackback/id/tr4413825152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása